Франция отмени спорния закон за арменския геноцид

21698
Франция отмени спорния закон за арменския геноцид

Конституционен съвет на Франция обяви за "противоконституционен" закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Законът, предизвикал криза в отношенията на Франция с Турция, се ползваше с подкрепата на френския президент Никола Саркози.

Конфликтът се засилва: Нова турска игра "Шамаросай Саркози"

Турско-френският конфликт около криминализирането на отричането на арменския геноцид тези дни се прехвърли и в интернет пространството....

В решението си върховният френски съдебен орган се позова на това, че мярката е в разрез със свободата на изразяване.

„Съветът смята законът за противоречащ на конституцията”, гласи изявлението. „Съветът отсъжда, че чрез наказване на някой, оспорващ съществуването на... престъпления, които самите законодатели са признали или определили като такива, законодателите извършват противоконституционна атака на свободата на изразяване”, заяви съветът.

Арменската общност във Франция веднага разкритикува решението. Конституционният съвет на Франция „е капитулирал пред натиска на Турция” с решението си да отхвърли закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид. Това заявиха днес от Съвета за координация на арменските организации във Франция, съобщи АФП.

„Конституционният съвет капитулира пред вмешателството на Турция, чието непоносимо лобиране пред нашите депутати накърни независимостта на институциите ни”, се казва в комюнике на арменските организации. Те окачествиха решението като „несправедливо и изцяло политическо”.

Анкара приветства отхвърлянето на проектозакона. Турция заяви, че ходът е предотвратил "сериозна криза" в отношенията между двете страни.

САЩ няма да криминализират отричането на арменския геноцид

Съединените щати няма да тръгнат по пътя на Франция и не възнамеряват да криминализират отричането на геноцида над арменците по време н...

"Конституционният съд взе правилното решение", заяви турският вицепремиер Бюлент Аринч. Турският външен министър Ахмет Давутоглу същевременно заяви, че решението ще попречи на бъдещи опити за приемане на подобни закони.

Давутоглу заяви, че кабинетът на Турция ще обмисли рестартиране на икономическите, политически и военни контакти с Франция след решението на Конституционния съд.

Турция показа, че е удовлетворена от решението на френския Конституционен съвет за закона за арменския геноцид. “Удовлетворени сме от решението”, заяви говорителят на турското посолство в Париж. Анкара подчерта, че решението дава надежда за бъдещето на отношенията между Турция и Франция.

След решението на съвета Никола Саркози издаде нареждане за нов закон за арменския геноцид. Френският президент е наредил на кабинета си да изготви нов закон, отново криминализиращ отричането на арменския геноцид. От офиса на Саркози заявиха, че президентът е дал нареждането, "имайки предвид решението на Конституционния съвет".

Саркози още преди решението на Конституционния съвет беше решил, че ще внесе „незабавно” нов текст, ако законът бъде отхвърлен. Това бяха обявили двама членове на кабинета му.

Ердоган обвини Франция в клане на свободната мисъл

Турският премиер Реджеп Ердоган остро реагира срещу приетия във френския сенат законопроект, криминализиращ отричането на арменския ген...

След като френският парламент беше приел окончателно закона, депутати от няколко политически партии бяха сезирали Конституционния съвет заради текста.

Законът предвижда наказателна отговорност за отричането на актовете на геноцид, включително избиването на арменци от турските власти през 1915-1916 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com