Франция подкрепи Турция за ЕС

7476
Франция подкрепи Турция за ЕС

Франция обяви, че е готова да деблокира преговорите с Турция за членство в ЕС. Това бележи значително подобряване на отношенията между двете страни след идването на власт на френския президент Франсоа Оланд през миналата година, коментира вестник „Айриш таймс”.

Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви на турския си колега, че Париж се е съгласил за подновяване на преговорите за присъединяване – решение, което сигнализира за затоплянето на отношенията между двете страни след дълъг период на напрежение при управлението на бившия президент Никола Саркози.

Турски жени поискаха създаването на "Автономна държава на жените"

Турските жени, обединени в обществото „Милосърдие”, поискаха да създадат „Автономна държава на жените”, предаде...

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 година, но до момента е затворена само една от общо 35 предприсъединителни глави. Франция наложи вето на преговорите с Турция по пет от тези глави.

Оланд официално не подкрепи турската кандидатура, но заяви, че страната трябва да бъде оценяване по политически и икономически критерии.

В Брюксел и Анкара се опасяват обаче, че повече от седем години след официалното начало на преговорите за присъединяване на Турция и имайки предвид, че повечето от преговорните въпроси са блокирани, може би има малко време да се вдъхне живот на процеса.

ЕС е дълбоко разделен по въпроса дали да приеме Турция като свой пълноправен член. Междувременно привлекателността на европейския блок за Анкара се изпари по време на кризата в еврозоната.

Турция се съгласи да вземе на прицел "терористични" банкови сметки

Турският парламент одобри закон за борба с финансирането на тероризма, заради липсата на който Анкара беше застрашена да бъде изключе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза
Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза

Тази риба се консумира пържена, печена и дори пушена. Но малко хора се замислят как това ястие влияе на здравето. "Всъщност мойвата е малко по-различна...