Фратини: Македония не може да остане извън НАТО и ЕС

5665
Фратини: Македония не може да остане извън НАТО и ЕС

Бившият еврокомисар и външен министър на Италия Франко Фратини изрази своята подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на Европейския съюз и НАТО, но добави, че много европейски политици са на обратната позиция, предаде БГНЕС.

Фратини изнесе лекция в престижния американски университет Джон Хопкинс. Той е един от най-сериозните кандидати за наследник на Андерс Фог Расмусен на поста генерален секретар на НАТО през 2014 г.

"Заради кризата, но не само заради нея, в Европа се увеличава чувството на умора от разширяването на ЕС и НАТО. Моите приятели в Македония разбират това добре", каза бившият еврокомисар, добавяйки, че остава убеден в полезността на процеса на присъединяване на нови членове.

"Но не можем да не държим сметка за чувството на умора от разширяването, което няма да изчезне току-така и ще продължи още определено време. Но политиците и лидерите в ЕС и НАТО трябва да обяснят на своите съграждани, че в един изключително глобализиран и взаимно свързан свят, не може да се остави да чака пред вратите им една страна, която географски е част от Европа", заяви Фратини.

Той подчерта, че е против оставането на Македония извън евроатлантическите структури, след като Скопие изпълнява условията за членство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com