Френска страница във Фейсбук подстрекава към унищожение на ромите

11407
Френска страница във Фейсбук подстрекава към унищожение на ромите

Фейсбук страница във Франция, подстрекаваща към расова омраза и унищожаване на ромите, беше закрита в резултат на обществено недоволство, предаде БГНЕС.

Страницата "Осинови циганин" предизвика възмущението на правозащитни организации във Франция след създаването й по-рано този месец. Ромската група Амаро Дром в град Буш-дьо-Рон в южната част на страната съобщила на полицията за подстрекаването към расова омраза, когато се натъкнала на страницата, събрала 800 харесвания.

Тя определяла ромите като "крадци". Една от снимките, качени на страницата, показва членовете на музикалната група Джипси Кингс, покрити с жълти звезди с надпис "евреин". "Не можем да позволим този поток от омраза срещу ромската общност в социална мрежа", заяви директорката на англоезичната германска информационна агенция The Local Вероник Лаб.

В жалбата си, която публикувала на блога си, Лаб посочва един пост на страницата, който гласи: "Циганите? Не трябва да ги осиновяваме, трябва да ги унищожим".

Лаб казва, че хората които "харесали" страницата, трябва да бъдат смъмрени и призова за по-сериозно следене на Фейсбук в бъдеще. "Надявам се, че полицията ще наблюдава по-внимателно социалните мрежи, защото всеки младеж или възрастен може да създаде страница или да си направи акаунт и да подстрекава към расова омраза срещу ромите или срещу когото си поиска. Това не трябва да е така", допълни тя.

Създателят на страницата все още не е открит, но според Лаб зад нея стоят неонацисти. В отговор била създадена конкурентна Фейсбук страница, наречена "За закриване на Adopt a Gypsy.com". Към нея вече са се присъединили 1207 души.

Фейсбук страницата не е първият случай, в който във Франция се отправят расистки коментари срещу ромското население. Миналата седмица кмет в централната част на страната заплаши да се самоубие, ако ромите се върнат в селото му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com