Фюле: Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни

6198
Фюле: Косово може да започне преговори за членство в ЕС до юни

Косово може да направи голяма крачка към присъединяване в ЕС до юни догодина, ако постигне напредък в четири основни области и въпреки спора със Сърбия заради независимостта си. Това съобщи еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, предаде БГНЕС.

Подновяването на диалога между Белград и Прищина "само по себе си не е предварително условие" за започване от Косово на преговори с ЕС по Споразумение за стабилизиране и асоцииране, първия официален контакт в дългия път към членство в блока, заяви Фюле.

"Това не е сред четирите приоритета, които аз посочих пред Европейската комисия, за да предостави мандата за водене на преговори с Косово на държавите членки", допълни еврокомисарят пред репортери след срещата си с косовския премиер Хашим Тачи.

През 2008 г. Косово обяви едностранно независимостта си от Сърбия, въпреки ожесточеното противопоставяне на Белград. Тя беше призната от около 90 държави, включително САЩ и почти всички държави членки на ЕС. Под силен международен натиск Белград и Прищина започнаха диалог с посредничеството на ЕС за разрешаването на множество ежедневни проблеми, въпреки спора за статута на Косово. Преговорите бяха прекъснати тази пролет заради проведените избори в Сърбия.

Брюксел определи подновяването на преговорите и видимото подобряване на отношенията с отцепилата се южна провинция като ключов приоритет за Сърбия, която получи статут на кандидат-член за ЕС, за да продължи европейската си интеграция и да получи дата за започване на преговорите за присъединяване.

Редактор: Десислава Ушатова

Фюле: Няма да има подялба на Косово

Нашето категорично мнение по отношение на Косово са много ясни - ние не приемаме промяна на границите. Това каза пред сръбската държавн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com