"Гардиън": Дали наистина източноевропейците ще пристигнат на орди във Великобритания

4886
"Гардиън": Дали наистина източноевропейците ще пристигнат на орди във Великобритания

Първата страница на “Таймс” в сряда бе посветена на възможните мерки за ограничаване на потока на имигранти от ЕС. Това ни кара да се вгледаме в данните, за да разберем дали те наистина са проблем, пише “Гардиън”.

Челната статия на вестника беше посветена на начините за предотвратяване на “вълната” от източноевропейци във Великобритания и съдържаше предложения за мерки, които да им попречат да получават социални помощи. Други предложени мерки включват “ограничаването на броя на чуждестранните граждани, които си търсят работа, като в същото време се резервират за британските работници повече работни места, и изключването на най-бедните нации от ЕС от пазара на труда”. С други думи, става дума за България и Румъния, чиито граждани ще придобият правото да работят във Великобритания от следващия януари.

Вътрешният министър на Великобритания се разболя от диабет

Британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че ще продължи да изпълнява своите задържания като министър, въпреки че й е открит диаб...

Но дали статистическите данни доказват правотата на мерките?

“Таймс” цитира Дейвид Гудхарт, директор на “Демос” – британски институт, който твърди, че от 2004 година Обединеното кралство става свидетел на “най-голямото движение в мирно време в европейската история”. Институтът твърди, че повече от 1.5 милиона мигранти са пристигнали на Острова от 2004 година насам. Тези данни са хиперболизирани и това личи, като се вгледаме във фактите.

Първо, твърдението на института взема под внимание броя на идващите имигранти, за да работят, но не и на тези, които са напуснали страната. Около 644 000 души, родени във ЕС, са напуснали Великобритания в периода между 2004 и 2011 година.

Второ, имигрантите във Великобритания не идват само от Източна Европа, или от страни от ЕС. Изборът да се сложи фокусът върху източноевропейските имигранти не е базиран на фактите. През 2011 година 168 000 имигранти от ЕС са пристигнали във Великобритания, докато 329 000 са били имигрантите, идващи извън границите на ЕС. Страни, като Румъния и Българи, често са цитирани като източници на бъдещ наплив от имигранти, въпреки че изследване на министерството на вътрешните работи на Великобритания прогнозира, че между 5000 и 13000 граждани на тези страни ще пристигат всяка година след разширяването на ЕС.

Камерън: Имиграцията постоянно източва обществените услуги

Дейвид Камерън каза, че „плашещо” десетилетие на „немарлива имиграция” е оказало твърде голям натиск над общини...

Трето, имигрантите от ЕС е по-малко вероятно да поискат социални помощи. От 5.7 милиона пълнолетни лица във Великобритания, които получават обезщетения за безработица, 371 000 са родени в чужбина, от които едва 62 000 са от ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com