Германският съд разреши страната да участва в спасяването на еврото

2901
Германският съд разреши страната да участва в спасяването на еврото

Германският конституционен съд (КС) разреши приемането от Берлин на последните механизми за спасяване на еврозоната, слагайки край на голямата несигурност във връзка с управлението на финансовата криза, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС и Mediapool.

С това много очаквано решение осемте съдии дадоха зелена светлина на германския президент Йоахим Гаук да подпише тестовете, превръщайки ги в закон, за бъдещия Европейски механизъм за стабилност и Пакта за стабилност, приети от парламента на страната в края на юни.

Съдиите заявиха, че противно на упреците в шестте иска, заведени от депутати от радикалната левица Линке, един консервативен депутат и една асоциация, законът, одобряващ Европейския механизъм за стабилност, "до голяма степен съответства на изискването на Конституцията бюджетният суверенитет да остане в ръцете на Бундестага".

В същото време германските върховни съдии, които заседават в Карлсруе, определиха лимит за финансовото участие на Германия във финансирането на механизма, като постановиха, че то не трябва да надвишава дела на страната в капитала на фонда или 190 милиарда евро.

Увеличаване на тази сума ще бъде възможно само с одобрението на германския парламент, уточниха съдиите, като поискаха от Бундестага (долната камара) и Бундесрата (горната камара) да бъдат изцяло информирани за всички дискусии.

"Втората камара на Федералния конституционен съд отхвърли възраженията, че ратифицирането на Европейския механизъм за стабилност (бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната) може да бъде одобрено, само ако някои условия бъдат гарантирани в съответствие с международното право", обясни съдът.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com