Гибралтар ще пусне испанските риболовни кораби

19939
Гибралтар ще пусне испанските риболовни кораби

Испанските риболовни кораби ще могат да се завърнат във водите край бреговете на Гибралтар, но плановете за изграждането на спорния изкуствен бетонен риф няма да бъдат отменени, заяви политическият ръководител на задморската британска територия Фабиан Пикардо в интервю за испанския вестник "Ел Мундо".

Пикардо посочи, че планира да разреши на 59 рибарски кораба от съседните испански пристанища Ла Линея и Алгесирас да ловят риба в района, в който те по традиция плават. „Ще предложа на парламента да проведе реформа в законодателството, така че 59 кораба да могат да възобновят риболова по своите традиционни места”, коментира той, пише Агенция "Фокус".

ЕК се заема с казуса "Гибралтар"

Следващият месец експерти от Европейската комисия ще посетят Гибралтар и ще проучат казуса с малката територия, която е британско владе...

Гибралтар забранява риболова с мрежи в свои води, но испанските рибари правят изключение в рамките на постигнато през 1999 г. споразумение. Това споразумение бе отменено от правителството на Пикардо по-рано тази година, което предизвика сериозно напрежение по остта Великобритания - Испания. Стигна се дотам, че от ЕК се ангажираха да пратят медиатор, за да се реши спорът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com