Пожарът край Свиленград е под контрол, огънят над кв. "Кремиковци" е загасен

13715
Пожарът край Свиленград е под контрол, огънят над кв. "Кремиковци" е загасен

Огромният пожар край Свиленград, който изпепели стотици декари, вече е под контрол и овладян. Продължава обаче гасeнето на пожара, възникнал вчера по обед в сухи треви, храсти, изоставена селскостопанска земя и смесена гора между селата Студена, Михалич и Равна гора, община Свиленград, област Хасково, предаде БГНЕС.

Днес в борбата с огъня участваха 12 противопожарни автомобила от ОУПБЗН-Хасково, Пловдив, Ямбол, Сливен, Смолян и Кърджали с 50 пожарникари, модул от армията с 35 военнослужещи, булдозер от Свиленград, 20 служители на горското стопанство с специализирани автомобила и доброволци служители на Гранична полиция, 2 булдозера от мини "Марица Изток" и хеликоптер от МО, съобщиха от МВР. Към 18:00 часа пожарът е овладян от всички страни на площ около 15 – 20 хил. декара. Няма опасност за разпространение към населени места.

Продължават действията за пълното ликвидиране на овладения горски пожар над село Искрец в махалите "Джагаловци" "Анковци" и "Вашова махала", община Своге. Към 18:00 часа днес се доизгасяват отделни огнища. По предварителни данни са унищожени 480 дка борова гора, две къщи, две бараки и 80 дка суха трева. Днес на мястото на пожара действат 9 пожарникари от РСПБЗН-Своге, 12 служители от лейстничейството в Своге.

Към 11:45 часа е възникнал огън в сухи треви и лесонепригодни площи до село Зелениград, община Трън, област Перник. За ликвидирането му са изпратени поетапно 5 автомобила с 15 огнеборци. Пожарът към 17:00 часа пожара е овладян на площ около 500 дка, като не е допуснато да обхване наблизо намиращите се къщите.

Ресурс от столичната пожарна бе насочен днес след 15:10 часа за справянето с горски пожар над квартал "Кремиковци". Участвали са 10 специализирани автомобила и водоноска от СУПБЗН с 52 пожарникари, 2 автомобила от Горското стопанство -София с 10 служители, 15 доброволци, още две цистерни от Столична община. Към 18 часа пожара е локализиран на площ около 120 дка. На място е сформиран е щаб за управление на силите и средствата. Вече има и официално съобщение, че пожарът е загасен.

В 16:15 часа бе съобщено за горящ дизелов локомотив на гара Разпределителна, ул. "Сини вир", Перник. Временно беше спряно движението на влакове през гара Перник. В 17.20 часа 5 пожарникари от РСПБЗН-Перник с 2 пожарни коли се бяха справили с произшествието. Пострадал е локомотивният машинист, който вдишал дим, унищожена е кабината на локомотива. Предполагаемата причина е техническа неизправност.

До 18:00 часа днес звената за "Пожарна безопасност и защита на населението" при Столичното и Областните управления на Главна дирекция ПБЗН - МВР са реагирали на 205 сигнала за произшествия, от които 173 пожара, 25 спасителни дейности и 7 лъжливи повиквания. Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 47 произшествия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество