Гръцките острови на щастието

7176
Гръцките острови на щастието

В Гърция има места, останали почти незасегнати от големия срив. Попадне ли човек там, неминуемо започва да си мисли, че приказките за кризата, която заплашвала да съсипе цяла Европа, са чиста проба измислица.

Туристите вероятно знаят, че отиват на място, обхванато от страшна криза, с огромна безработица, масова бедност и разгневена младеж, която или протестира по улиците, или търси начини да избяга в чужбина. Само че попадайки на гръцките острови Санторини, Парос или Антипарос, туристите започват да си мислят, че приказките за кризата, заплашваща да съсипе цяла Европа, са чиста проба измислица.

Защото криза просто не се вижда. Няма празни магазини, нито запустели пешеходни зони. Няма и протести като в Атина, няма просяци по улиците, нито признаци за масово обедняване. На никого тук не би му хрумнало, че се намира в страна с младежка безработица от 64%. В страна, в която 20 на сто от хората живеят под границата на бедността, а икономиката се е свила с над 23% през последните пет години.

Гневът на турците

От началото на тази седмица турците протестират така, както отдавна не са го правили. Техният гняв вече е насочен срещу политиката на ...

Слънчево и безметежно

Вместо това човек среща множество усмихнати туристи, които се наслаждават на красивите природни забележителности. По лицата на собствениците на магазинчета и ресторанти грее задоволство. Когото и да заговориш, все ще ти каже, че туризмът тази година се развива просто фантастично - значително по-добре, отколкото през миналия сезон, когато главно германските туристи отмениха пътуванията си до Гърция от страх, че няма да ги посрещнат особено дружелюбно.

При това кризата е оставила своите следи и тук, но те далеч не са така отчетливи и застрашителни, както в Атина или Солун. В годините, когато гръцката икономика все още се развиваше добре и дори се стигна до истински бум в средата на 90-те, ефектът от този подем се забелязваше главно в континенталната част на Гърция, където кредитирането и потреблението достигнаха невероятни размери. Новите възможности за финансиране докараха и невиждано висок жизнен стандарт. И така до 2008-ма, когато започна големият срив. Фактът, че гръцките острови бяха по-скоро подминати от икономическия бум, предшествал голямата криза, се оказа едва ли не един вид спасение.

Другата Гърция

Златните чужденци

Днес чужденците в Германия имат по-големи шансове за успех от когато и да било, стига да говорят немски и да са образовани. Страната н...

И преди кризата хората тук изкарваха поминъка си от селското стопанство и туризма - също като днес. Това няма да се промени и тогава, когато кризата отмине изцяло. Защото красотата на островите е валута, на чийто стабилен курс може да се разчита. Но онова, което най-много удивява чуждия посетител, е не толкова пълното отсъствие на признаци за криза, колкото любезното отношение на местните хора, в което няма и следа от онези изстъпления, които се появяват периодично в някои гръцки медии: Меркел с пречупен кръст, Меркел с хитлерови мустаци, Меркел с нацистки одежди и други подобни безвкусици.

Гръцката икономика е силно зависима от туризма - всички гърци са наясно с това. И да се смята, че цялото гръцко население е обзето от омраза към Германия и германците, означава да се подценява неговият интелект. Гърците имат добър търговски нюх и определено са в състояние да правят разлика между германските туристи, които вливат пари в страната, и германските политици, които прокарват твърд курс на икономии. Впрочем, тази разлика виждат не само хората на островите. Виждат я всички гърци.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com