Гърция дава пари на Македония срещу решение за името

17117
Гърция дава пари на Македония срещу решение за името

Гърция предлага пари на Македония, ако бъде решен спорът за името, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Според гръцки медии на срещата с посредника на ООН в гръцко-македонския спор за името Матю Нимиц външният министър на Гърция Евангелос Венизелос е заявил, че страната му е подготвена да предложи финансова помощ за икономиката на Скопие в случай, че бъде решен проблемът за името. Той е информирал Нимиц и за срещите му с македонския външен министър Никола Попоски и с лидера на ДСИ Али Ахмети.

Венизелос отхвърли "Горна Република Македония"

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос каза „не” за последното предложение на посредника на ООН в гръцко-македонския ...

След дългогодишни разговори в спора за името и почти половин година откакто посредникът на ООН представи последното си предложение, Матю Нимиц заяви след разговорите си в Атина, че е разбрал гръцката позиция, пише пък вестник ”Нова Македония”.

Изданието посочва, че според медии в Гърция последното предложение на Нимиц е Горна Република Македония. Специалния пратеник на Германия за Югоизточна Европа Ернст Рейчел заявил неотдавна, че за властите в Скопие последното предложение на Нимиц е приемливо, но се очаква решението на Атина.

Гръцкият външен министър Евангелос Венизелос е заявил на срещата с Нимиц, че не искат да разговарят за име, което няма да съдържа географско понятие преди името Македония. Тъй като в Атина били насяно, че не могат на всички страни да наложат да приемат новото име, настоявали то да влезе в конституцията и паспортите на македонските граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com