Гърците изтеглиха рекордните 8,6 млрд. евро през май

4593
Гърците изтеглиха рекордните 8,6 млрд. евро през май

Гръцките физически и юридически лица са изтеглили през май от своите банкови сметки рекордните от началото на кризата 8,6 милиарда евро на фона на политическата нестабилност, съобщава Централната банка, предаде БГНЕС.

През май депозитите в гръцките банки са намалели от 166 на 157,4 милиарда евро. До момента рекордът по бягство на депозити държеше октомври 2011, когато бяха изтеглени 6,8 милиарда евро.

На 6 май в Гърция се проведоха парламентарни избори, в резултат на които не беше съставено правителство. Това наложи повторно гласуване на 17 юни и едва след него беше съставено коалиционен кабинет, включващ Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица. Правителството на Андонис Самарас обеща, че ще преразгледа кредитното споразумение с Европейския съюз и Международния валутен фонд, но като цяло ще спазва неговите цели и задачи.

Само за няколко дни след 20 юни, когато беше съставен кабинета, в страната се върнаха около 3 милиарда евро на вълната от оптимизъм, че Гърция ще остане в еврозоната и ще изпълни ангажиментите си към кредиторите.

Редактор: Яна Баярова

Гърците се сетиха за родното

От известно време насам в Гърция се наблюдава следният феномен - покрай кризата интересът към местните продукти нараства стремително. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com