Иран: Ако правехме атомна бомба, щяхме да кажем

5331
Иран: Ако правехме атомна бомба, щяхме да кажем

Ако Иран работеше върху създаването на атомна бомба, щеше да го съобщи, заяви иранският президент Махмуд Ахмадинеджад в интервю за германската телевизия ZDF, предаде БГНЕС.

"А щом казваме, че не строим атомна бомба, значи това е истина. Ние съблюдаваме и уважаваме международните споразумения и считаме атомното оръжие за антихуманно и безнравствено", каза още Ахмадинеджад.

На въпроса готов ли е Техеран на отстъпки по своята ядрена програма, иранският президент отговори така: "Иран винаги е бил за снижаване на напрежението в света. Проблемът е в несправедливото отношение към нашата държава, граничещо с дискриминация".

Последният рунд от преговорите между Иран и "шесторката" (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия) по ядрената програма на страната се състоя в Истанбул в края на януари 2011 г. Разговорите тогава завършиха безрезултатно и оттогава не са подновявани, тъй като Иран не желае да прекрати ядрената си програма. Според Техеран тя цели използването на атома за мирни цели, докато според САЩ и съюзниците им целта е създаване на ядрено оръжие.

Заради регулярното ожесточаване на санкциите, наложени на Иран, напоследък страната призова нееднократно за възобновяване на преговорите със "шесторката".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com