Ирландия спира държавната подкрепа за банките

3725
Ирландия спира държавната подкрепа за банките

Ирландската държава обяви във вторник, че ще приключи в края на март схемата за даване на банкови гаранции, създадена през 2008 г. от правителството с цел да не допусне рухване на финансовата система на страната, предаде БГНЕС.

"Щастлив съм да обявя решението на правителството за спиране на банковата гаранция за нови депозити от 28 март 2013 г. в полунощ", заяви във вторник ирландският министър на финансите Майкъл Нунън.

"Ирландската банкова система предаде /тогава/ ирландците. Лошото управление на банките, както и кризата, струваха на данъкоплатците 62 милиарда евро", каза министърът пред медиите.

Планът за банкови гаранции бе създаден, за да се запази стабилността на финансовата система на страната.

За да се избегне колапса на банковата система, претрупана от токсичните активи, свързани с балона на недвижимите имоти, Ирландия я захрани с 64 млрд. евро в периода 2009-2010 г., за да спаси банките.

Почти половината от тази сума бе заета от Европейската централна банка /ЕЦБ/ чрез дългосрочни облигации под формата на "promissory notes" /запис на заповед/ и се възприема като несправедлива в страната заради високите лихвени проценти.

Това спасяване принуди страната да потърси в края на 2010 г. помощ от 85 милиарда евро от Европейския съюз /ЕС/, ЕЦБ и Международния валутен фонд /МВФ/ в замяна на изпълнението на болезнени мерки за строги икономии.

Банките, които оцеляха, включително Bank of Ireland, Allied Irish Bank и Permanent TSB, вече платиха за защитата на своите вложители 3,8 милиарда евро разходи към края на 2012 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com