Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане

710
Отделянето на белтък в урината е маркер за бъбречно увреждане
Снимка: iStock

Екскрецията на белтъчини в урината служи като важен маркер за оценка на здравето на бъбреците и за откриване на потенциални увреждания. Бъбреците играят жизненоважна роля във филтрирането на отпадните продукти и излишните вещества от кръвта, като осигуряват баланс на електролитите и течностите в организма. Протеинурията, наличието на излишни протеини в урината, може да показва основна бъбречна дисфункция или увреждане.

Първо, от съществено значение е да се разбере нормалният физиологичен процес на обработка на белтъците от бъбреците. При здравословни условия бъбреците филтрират отпадните продукти, токсините и излишните вещества от кръвта чрез специализирани структури, наречени нефрони. Тези нефрони се състоят от гломерул, където се извършва филтрацията, и тубул, където се извършва реабсорбцията на важни вещества като протеини. Обикновено в урината се отделят само следи от белтъчини, тъй като по-голямата част от тях се реабсорбират по време на този процес.

Когато обаче бъбреците са увредени или не функционират оптимално, селективната реабсорбция на протеини може да бъде нарушена. Това може да доведе до повишени нива на белтъчини в урината - състояние, известно като протеинурия. Наличието на протеинурия е важен показател за увреждане и дисфункция на бъбреците.

12 симптома, които издават болни бъбреци

Една от основните причини за протеинурия е бъбречното заболяване. Хронични състояния като диабет и хипертония могат да доведат до увреждане на малките кръвоносни съдове на бъбреците, което влошава способността им да филтрират кръвта ефективно. В резултат на това протеини, които обикновено се задържат в кръвта, могат да изтекат в урината, което допринася за протеинурия.

Други потенциални причини за протеинурия са инфекциите, автоимунните заболявания и някои лекарства. Инфекции, като например инфекции на пикочните пътища (ИПП), могат да предизвикат възпаление в бъбреците, да нарушат нормалната им функция и да доведат до изтичане на протеини. Автоимунни заболявания като лупус също могат да засегнат бъбреците, причинявайки възпаление и увреждане, което може да доведе до протеинурия.

Освен това някои лекарства, особено някои антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), могат да имат неблагоприятно въздействие върху бъбречната функция и да допринесат за отделянето на протеини в урината.

За здрави бъбреци - ето какво трябва да правим

Откриването на протеинурия обикновено включва изследвания на урината, като например тест с уринна пръчица или 24-часово събиране на урина. Тестът с уринна пръчица може бързо да покаже наличието на белтък в урината, докато 24-часовото събиране на урина осигурява по-точно измерване на екскрецията на белтък за по-дълъг период от време. Повишените нива на протеин при тези тестове могат да предизвикат допълнителна оценка за определяне на основната причина, която може да включва допълнителни кръвни тестове, образни изследвания или бъбречна биопсия.

Важността на определянето на протеинурията се състои в ролята ѝ на прогностичен маркер за прогресията на бъбречното заболяване. Постоянната протеинурия, особено когато е придружена от други признаци на бъбречно увреждане, като намалена бъбречна функция или необичайни образни находки, може да показва по-висок риск от прогресия на бъбречното заболяване и усложнения като хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) или краен стадий на бъбречно заболяване (КБЗ). Ранното откриване и лечение на протеинурията са от решаващо значение за забавяне на прогресията на бъбречното заболяване и запазване на бъбречната функция.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Компот от праскови - за какво е изключително полезен той

Натъртване на коляното: колко време е необходимо за заздравяване и как да го лекуваме

Какви проблеми ни създава излишъкът на витамин B12?

10 обичайни храни, които могат да причинят главоболие

6 тайни техники за премахване на стреса за няколко седмици

Как този вид храна може да отрови вашия микробиом?

Кои храни са най-богати на витамин Е?

Рецепта: Най-вкусният и лесен черешов кекс

6 на пръв поглед „безобидни“ навика, които преждевременно състаряват мозъка ви

5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com