Исландия гласува нов парламент

4891
Исландия гласува нов парламент

Исландците гласуват днес за нов парламент и очакванията са, че управляващата от 2009 г. лява коалиция ще загуби властта.

С най-големи шансове за успех са Партията на независимостта (дясна) и Партията на прогреса (центристка аграрна). Целта и на двете е да спрат процеса на присъединяване на страната към Европейския съюз.

140 от кандидат-депутатите имат агентурно минало

Има хора, за които шест пъти е установена принадлежност към Държавна сигурност (ДС), но те пак се кандидатират за депутати. Това разкри...

При всички положенията след изборите Исландия ще има нов премиер, тъй като социалдемократката Йохана Сигурдардотир, на 70 г., обяви, че се пенсионира. Според анализатори тя оставя страната в относително добро икономическо здраве, макар населението да е недоволно от политиката на бюджетни икономи и от задлъжнялостта на домакинствата.

В борба да заемат премиерския пост са двама мъже – консерваторът Бярни Бенедиктсон, на 43 г., и центристът Сигмундур Давид Гунлаугсон, на 38 г.

Първите изборни резултати се очакват малко след като избирателните секции приключат работа. Окончателните ще бъдат обявени рано в неделя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com