140 от кандидат-депутатите имат агентурно минало

4111
140 от кандидат-депутатите имат агентурно минало

Има хора, за които шест пъти е установена принадлежност към Държавна сигурност (ДС), но те пак се кандидатират за депутати. Това разкри пред bTV журналистът и член на Комисията по досиетата Екатерина Бончева.

„Властта се услажда. Свикнали са да командват" - така тя обясни неистовото желание на бивши ченгета да са народни представители. По данни на комисията 140 от кандидат-депутатите на идните избори имат агентурно минало. Преди парламентарния вот са проверени 7305 души, а на миналите избори - 4000.

Президентът и шефовете на службите обсъждат достъпа до досиетата на ДС

Какви да са правилата за оповестяване на принадлежност към Държавна сигурност - това ше е основната тема в предстоящата среща на презид...

Принадлежност към ДС е установена за 16 души от ДПС, 15 от „Коалиция за България", 6 от ГЕРБ, 4 от „Атака", 2 от ДСБ. Сред по-известните агенти са Жорж Ганчев и Румен Ралчев от ГОРД.

Екатерина Бончева остро разкритикува сравнението на премиера Марин Райков, че темата с досиетата е чалгата на прехода. „Това е шамар към обществото", заяви Бончева. Тя припомни и думите на Сергей Станишев, че никой нормален човек не се интересува от досиета. По думите на Бончева комисията е направила втора читалня, в която хората могат да се запознаят с доносите срещу себе си. Тя призова да не се омаловажават съдбите на онези, които са лежали в затвора или са изгубили семействата си заради ДС.

„СРС-то е новото досие". Така Бончева коментира скандала с изтеклите вчера записи с Мирослав Найденов, Бойко Борисов и Николай Кокинов. Според нея в България всичко може да се случи и се създава усещането за разграен двор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com