Израел няма да участва в ядрена конференция за Близкия Изток

3203
Израел няма да участва в ядрена конференция за Близкия Изток

Израел обяви, че няма да участва на конференция за освобождаването на Близкия Изток от ядрено оръжие, планирана в Хелзинки, съобщи говорител на израелското външно министерство, предаде БГНЕС.

"Съобщението беше направено вчера във Виена на конференция на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от директора на Израелската комисия за ядрената енергия Шаул Хорев", заяви говорителят Ягал Палмор.

Според информация на ежедневника "Хаарец" Хорев обосновал позицията си, като заявил, че "експлозивното положение" в Близкия Изток е несъвместимо с участието на Израел в конференцията, планирана за края на 2012 г. или началото на 2013 г. в Хелзинки и подкрепена от САЩ.

"Хаарец" допълва, че според Хорев освобождаването на Близкия Изток от ядрено оръжие може да се обсъжда единствено след установяването преди това на мирни отношения и отношения на доверие между всички държави от региона. "Това трябва да произтече от регионална инициатива, а не да се случи в резултат на външна принуда", казал още Хорев.

Конференцията в Хелзинки ще се проведе на фона на напрежение около ядрената програма на Иран. Западът и Израел обвиняват Техеран, че иска да се сдобие с ядрено оръжие под прикритието на програмата за граждански цели. Иран категорично отрича обвиненията. Израел е смятан за единствената ядрена сила в Близкия Изток. Страната членува в МААЕ, но не е подписала Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Редактор: Яна Баярова

САЩ критикуват Израел заради Иран

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама не е съгласна с позицията на Израел по проблема с ядрената програма на Иран."Не сме съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com