САЩ критикуват Израел заради Иран

7117
САЩ критикуват Израел заради Иран

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама не е съгласна с позицията на Израел по проблема с ядрената програма на Иран.

"Не сме съгласни със заплахите на Израел за употреба на военна сила срещу Иран, тъй като смятаме, че проблемът трябва да бъде решен по мирен път", заяви пред журналисти зам.-прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест.

"Не споделяме и мнението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Иран всеки момент ще се сдобие с ядрено оръжие. Според нас за това на Техеран е нужна поне още година, макар и да се придвижва с бързи темпове към целта си. По наши оценки, след около 6 месеца Иран ще е свършил 90% от необходимото за сдобиването с ядрено оръжие".

Подобно е и мнението на министъра на отбраната Леон Панета, но с малко по-различен нюанс относно това дали Техеран все още иска да разполага с атомна бомба. "Данните на разузнаването сочат, че Иран засега не е взел окончателно решение за създаването на ядрено оръжие. Ако страната вземе такова решение, то за целта ще й е необходима година - година и половина". Иначе шефът на Пентагона също смята, че на Иран трябва да бъде предоставена възможност за разрешаване на проблема чрез преговори, а не с помощта на военна сила.

САЩ призна всичко за ядрената война със СССР

Американските власти решиха да признаят всички факти около възникването на ядрена война със СССР през 80-те години на миналия век, пре...

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com