Израелски вицепремиер против военно решение за Иран

3478
Израелски вицепремиер против военно решение за Иран

Израелският вицепремиер Дан Меридор се обяви срещу намеренията на правителството на Бенямин Нетаняху да нанесе удар по иранските ядрени обекти без одобрението на САЩ, предаде БГНЕС.

В интервю за израелското радио Меридор, който отговаря за ядрените въпроси и разузнаването в правителството, заяви, че е против всякакви "червени линии", преминаването на които ще принуди Израел да нанесе удар по Иран.

Според наблюдателите изказването му е свидетелство за усилване на разногласията в т.нар. "вътрешен кабинет", който се грижи за сигурността на Израел. Вицепремиерът смята за грешка приказките за военно решение. "Необходимо е да се търсят други варианти освен военния, докато тези възможности не бъдат изчерпани", подчерта Меридор.

"Единствената възможност да се избегне военния удар е постигането на международно споразумение за прекратяване на ядрената надпревара", добави той.

Разногласията в израелските висши кръгове станаха очевидни след изявлението на американския президент Барак Обама. Стопанинът на Белия дом се обяви за продължаване на преговорния процес с Техеран и против всякакви ултиматуми, като тези с "червените линии" на Нетаняху.

Министрите на външните работи и отбраната Авигдор Либерман и Ехуд Барак вече предупредиха премиера, че не е желателно изострянето на отношенията със САЩ по иранския въпрос.

Населението на Израел надхвърли 7,9 милиона

Населението на Израел надхвърли 7,9 милиона жители, според официалната статистика, публикувана тази седмица по случай еврейската Нова...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com