Ядрената енергетика продължава да набира скорост

5859
Ядрената енергетика продължава да набира скорост

Въпреки аварията на японската АЕЦ „Фукушима” и решението на редица западноевропейски страни да се откажат от строителство на нови атомни електроцентрали, ядрената енергетика запазва постъпателната динамика на развитие. Това гласи ежегодният доклад на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) за средносрочните и дългосрочни перспективи за развитие на петролния пазар, разпространен във Виена, предаде ИТАР-ТАСС.

„Едно от последствията на аварията във Фукушима стана решението да се преустанови работата на всички атомни електроцентрали в Япония. Япония за пръв път за последните над четири десетилетия остана без електроенергия, изработвана от ядрени реактори.

Чехия и Словакия искат запазване на АЕЦ в ЕС

Правителствата на Чехия и Словакия пледираха за запазване на електроенергията от ядрени централи в Евросъюза, което стана по време на...

Някои високоразвити европейски държави, като Германия, Италия и Швейцария намериха за нужно да се преразгледат плановете за развитие на ядрената енергетика и да се откажат от строителството на нови АЕЦ за сметка на старите”, гласи докладът.

По мнението на експертите на ОПЕК засилването на нормите за безопасност за експлоатация на АЕЦ може да доведе до увеличение на разходите и понижение на рентабилността на ядрената енергетика, въпреки че в тази връзка не се очакват никакви негативни последствия.

Развитието на енергетиката в глобален мащаб ще продължи. Темповете на растеж възлизат средно на 1.7% годишно, в резултат на което делът на атомните електроцентрали в общосветовния енергиен баланс ще се запази на настоящото ниво, което в момента възлиза на около 6%.

Редактор: Десислава Ушатова

Европейското атомно безсилие

Какво бъдеще имат атомните реактори в Европа и можем ли да спим спокойно, без да се притесняваме от нов "Чернобил"? Очаквахме от Брюкс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com