Каспаров се яви пред съда в Москва

4881
Каспаров се яви пред съда в Москва

Кралят на шахмата, превърнал се в противник на Кремъл, Гари Каспаров, се яви в съда, изправен пред заплахата от затвор заради ухапване на полицай по време на протест в подкрепа на пънк групата Пуси Райът.

Около 20 привърженици поздравиха Каспаров при влизането му в същия съд, който преди една седмица беше осъден от света заради присъдата от две години затвор за трите млади феминистки, изпълнили "пънк молитва" срещу президента Владимир Путин в московската катедрала "Христос Спасител", предаде БГНЕС.

Частната телевизия "Дожд" съобщи, че 49-годишният шахматист е казал пред съдията, че вече пет пъти се е изправял пред съда, за да отговаря на, по думите му, политически обвинения. Необикновеното дело срещу един от най-острите критици на Путин е резултат от арестите на десетки демонстранти, които скандираха обиди срещу президента пред Хамовническия съд, осъдил Пуси Райът.

На видеозапис се вижда как полицай удря Каспаров по главата, а група служители на реда го влачат и го бутат в чакащия полицейски бус. Преди време шахматистът беше обвиняван в "нарушаване на установените процедури за организиране и провеждане на митинг" или други групови протести, административно нарушение, което може да доведе до 15 дни затвор.

Но сега той е заплашен от много по-сериозни обвинения, след като полицаят, който го арестува, го обвини, че го е ухапал по ръката, след като се скрил от погледите на камерите в полицейската кола. Ако бъде осъден за подобно нападение, Каспаров може да получи до пет години затвор, а това може допълнително да охлади отношенията между Русия и Запада в третия мандат на Путин.

Редактор: Калина Здравкова

Каспаров е заплашен от 5 г. затвор за ухапване на полицай

Руският опозиционер и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров съобщи, че е бил извикан днес от полицията, която го обвинява, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com