Кипър е спасен, банките отварят утре

5778
Кипър е спасен, банките отварят утре

Помощта от 10 милиарда евро ще предотврати фалита на Никозия, но заради популизма на политическия елит притежателите на големи влогове ще пострадат повече, отколкото биха могли.

Искам да погледна в очите депутатите от кипърския парламент и да ги попитам: струваше ли си с гняв и възмущение да се отхвърля първоначалният план за спасяването на страната от банкрут, с цяла седмица да се парализира финансовият сектор и бизнес на острова, и демонстративно да се разиграва "руската карта", да се изпращат посланици в Москва, за да се върнат те след това с празни ръце?

Политическият елит фатално сгреши в оценката на ситуацията

Достатъчно бе да се злоупотреби с извънредната подкрепа на ЕЦБ и нещата да стигнат до ултимативната заплаха на ЕЦБ да спре до 26 март паричните вливания за намиращите се отдавна в реанимацията кипърски банки? И всичко това, за да се получи в крайна сметка един просто ужасен вариант от гледна точка на големите клиенти, включително руски и украински, чиито интереси уж искаха да защитят. Сега всички сметки над 100 хиляди евро са замразени и в най-лошия случай могат да бъдат загубени.

Спасителният план за Кипър срещна съпротива

Кипърското правителство и кредиторите се обединиха около спасителен план в последните няколко минути от срещата си, съобщава германския...

Кипърският елит, който стои начело на страна с население под 1 милион души и БВП по-малък от този на германския град Бремен, реши, че е по-умен от ЕК, ЕЦБ и МВФ взети заедно и може да мине без техния опит, експертиза и рецепти при намирането на изход от катастрофалната ситуация.

Този политически елит, намиращ се в плен /заедно с една значителна част от населението/ на всевъзможни митове за лошите чужденци, диктаторските стремежи на Ангела Меркел и собственото си газово богатство, фатално подцени дълбочината и мащабите на кипърските проблеми и също толкова фатално надцени своята значимост.

На една от направените в Никозия фотографии на протестните акции срещу предложените от европейците мерки се вижда демонстрантка с плакат на руски и английски език: "Парламент, не се предавай! ЕС е наш заложник, а не обратното".

Откровен шантаж на европейците

Такива настроения, ако искате даже, светогледи движеха кипърските политици от лятото на миналата година, когато Никозия официално поиска финансова помощ, към откровен шантаж на европейците. След като толкова държите на целостта на еврозоната и така се боите от ефекта на доминото в случай на банкрут на един от нейните членове, тогава непременно ще направите отстъпки. Едновременно с това за по-голяма убедителност се започваха разговори на тема "Русия ще ни помогне".

Гърция: Мерките за Кипър са "болезнени", но необходими

Гръцкото правителство съобщи, че постигнатото в Брюксел споразумение между Кипър, ЕС и МВФ за спасяването на островната страна, е "бо...

Русия не помогна. И правилно направи, защото предишният кредит от 2,5 милиарда евро, отпуснат в края на 2011, Кипър профука, след което поиска нови 5 милиарда. Отказвайки да хвърля пари в бездънна яма, Москва фактически потвърди правилността на европейската позиция за кардинално реформиране на кипърския икономически модел, който не просто беше дал грешка, а бе изживял своето време. Включително и по причината, че прекалено беше концентриран върху Гърция.

Категоричният отказ на Москва беше един от отрезвяващите фактори, които през втората половина на миналата седмица заставиха кипърския политически елит рязко да активизира търсенето на изход от задънената улица, възникнала след плашещото със своя непрофесионализъм заседание на парламента от 19 март. Мисля, че в историята на европейския парламентаризъм никога не е имало подобен случай – нито един депутат от управляващата партия не е гласувал за предложението, внесено от собственото му правителство.

Супер Марио осигури повратната точка в ситуацията

Но ключовото събитие, което преобърна ситуацията и осигури бързо постигане на договореност, е лаконичното съобщение на ЕЦБ, което се появи сутринта на 21 март. В него се казваше, че ЕЦБ гарантира продължаването на извънредно финансиране на кипърските банки до 25 март включително и ще го прекрати, ако до тогава не бъде постигнато съгласие с МВФ и ЕС за план по излизане от кризата.

Тези пестеливи думи отново напомниха на кипърския политически елит, който се бе увлякъл по твърденията, че исканията на ЕС и МВФ разрушават финансовата система на острова, простата истина: кипърските банки отдавна са банкрутирали и продължават да функционират единствено благодарение на въведения от ЕЦБ специален режим за предоставяне на ликвидност. Така в поредния сложен за еврозоната момент президентът на ЕЦБ Марио Драги отново доказа, че с право го наричат Супер Марио.

Сметка в офшорна банка – безплатно сирене

Основната новина от последната седмица бяха събитията около кипърските банки. Ситуацията е сложна. Причината за кризата – значит...

За Кипър се заеха както с Гърция и Ирландия

А новият глава на Еврогрупата Йерун Дейселблум за момента не е на висота. В ситуацията, когато финансовите министри на еврозоната заради липсата на други варианти решиха да предложат безпрецедентен данък върху депозитите, техният председател трябваше първо, веднага да настоява за неприкосновеност на гарантираните в целия ЕС влогове до 100 хиляди евро /което сега е направено с цяла седмица закъснение/. И второ, да хвърли всички усилия в разяснителна дейност. Например, идеята за 10% данък трябваше да бъде представен като обещание да се запази 90% от капитала.

Но моментът беше изпуснат и сега големите клиенти на кипърските банки са заплашени от загуби, в сравнение с които 10% са просто центове. Това, че кипърските преговарящи са се съгласили в Брюксел на толкова суров вариант може да се трактува и като своеoбразно отмъщение на Русия, че тя навреме не е дала пари. Макар че най-вероятно Никозия се е съгласила, защото ден преди банкрут не е имала друг вариант за получаване на помощ от европейските данъкоплатци.

През ноември миналата година предсказвахме, че "за Кипър трябва да се заемем, както с Гърция". Този момент настъпи. Кипърският офшор – kaputt /от немски език - разбит, счупен/, затова пък островът е спасен от фалит и тръгва по пътя на кардиналните, болезнени, но неизбежни реформи. Път, по който вече върви Гърция, и по който в значителна степен е поела Ирландия.Всички банки в Кипър с изключение на двете най-големи – Банк ъв Сайпръс и Лаики банк (Народната банка), които са затворени от 16 март, ще отворят врати утре, съобщи държавната осведомителна агенция CNA.

От утре работа ще започнат Банк ъв Сайпръс и Лаики банк, за да се даде време на ръководителите им да задействат мерките, наложени в рамките на спасителния план на островната държава, съобщи агенцията, позовавайки се на неназован представител на Кипърската централна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com