Кипър потвърди, че планира да продаде част от златния си резерв

5117
Кипър потвърди, че планира да продаде част от златния си резерв

Кипър планира да продаде част от златния си резерв през следващите няколко месеца, но за това е нужно одобрението на Централната банка. Това заяви днес кипърският министър на финансите Харис Георгиадис, предаде агенция Интерфакс.

Министърът посочи, че планът ще бъде съгласуван с Управителния съвет на банката.

Притежателите на големи кипърски влогове ще изгубят около 8,3 млрд. евро

Притежателите на големи влогове в „Банк ъф Сайпръс” и Кипърската народна банка ще изгубят общо около 8,3 милиарда евро в ра...

Правителството на Кипър се опитва да получи достъп до кредити в размер на 10 милиарда евро, предоставени от страните от еврозоната и Междуанродния валутен фонд. За да получи тези средства обаче, Никозия трябва да намери около 7 милиарда евро.

През миналата седмица Европейската комисия обяви, че Кипър може да продаде част от златния си резерв на стойност около 400 милиона евро, което доведе до рязък спад на цената на златото. Тогава Централната банка на Кипър обяви, че няма план за продажба на злато от резерва.

В същото време стана ясно, че Централната банка на Кипър смята, че всички кипърски кредитни институции трябва да дадат 60-дневна отсрочка на клиентите си, които се сблъскват с трудности при плащанията по заемите си. Мярката се обяснява с нуждата да се помогне на хората в изплащането на дълговете им при така стеклата се финансова ситуация след решението на Еврогрупата от 25 март за реструктуриране на двете водещи банки в страната, предаде ИТАР-ТАСС.

В изявление на банката се отбелязва, че за период от два месеца към тези, които не обслужват кредитите си, няма да се предприемат действия за изискване на дълга чрез съда. Няма да бъдат начислявани допълнителни лихви или такси. Освен това, от централната банка предлагат да се поиска реструктуриране на кредитите, на основание правенето на нова оценка на платежоспособността на длъжниците.

Кипър предлага паспорти на големите чуждестранни инвеститори

Кипър ще облекчи изискванията за гражданство, включително и за държатели на банкови депозити, които са загубили големи суми в рамките н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com