Кирхнер към Великобритания: Вие сте абсурдни колониалисти

11272
Кирхнер към Великобритания: Вие сте абсурдни колониалисти

Президентът на Аржентина Кристина Кирхнер критикува „абсурдната” позиция на Великобритания относно Фолкландските острови и обвини британските власти в колониализъм във връзка с 30-годишнината от инвазията на латиноамериканската страна на спорния архипелаг, пише „Дейли Телеграф”.

Умолявайки Дейвид Камерън да бъде предоговорен суверенитетът на островите, тя подчерта, че е несправедливо Великобритания да контролира този „колониален анклав”, който се намира на разстояние 14 хиляди километра от територията на страната. Кирхнер също така обвини Великобритания, че експлоатира аржентинската околна среда и природни ресурси.

Великобритания отбелязва 30 години от Фолкландската криза

Трийсетгодишнината от британската победа срещу Аржентина за Фолкландските / Малвинските острови ще бъде отбелязана със серия от честв...

Британският министър-председател Дейвид Камерън отдаде почит на героите от Фолкландската война и обеща да защитава островите от всяка бъдеща заплаха от страна на Аржентина, пише британският в. „Дейли експрес”.

„Великобритания остава твърдо ангажирана да поддържа правото на фолкландските граждани, както и самите тях, за да могат те да определят своето бъдеще”, заявява Камерън в съобщение, което отбелязва 30-та годишнина от конфликта.

Аржентина, същевременно, отправи заплаха за търговска война с Великобритания.

Правителството в Буенос Айрес предупреди банки със седалище в британската столица за тяхната връзка с пет компании за петролни проучвания, регистрирани в Лондон.

Аржентина с жалба в ООН срещу британската "милитаризация" на Фолклендите

Аржентина ще внесе официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова бр...

Банките са получили писма, които ги предупреждават за завеждане на криминални и граждански дела в аржентинския съд, в случай, че продължат да си сътрудничат с петролни компании, които действат във Фолкландските острови.

Масови безредици възникнаха пред посолството на Великобритания в аржентинската столица в деня на 30-годишнината от войната за спорните Фолкландски острови в Южния Атлантически океан, които Аржентина нарича Малвински острови, предаде ИТАР-ТАСС.

Шествието в памет на загиналите при въоръжения конфликт между Аржентина и Великобритания през 1982 г. прерасна в сблъсъци с полицията, след като агресивно настроени активисти на ляворадикалната групировка „Кебрачо” започнаха да хвърлят камъни и бутилки със запалителна смес по полицаите, охраняващи сградата на британската дипломатическа мисия.

Органите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ, водомети и гумени патрони, за да разпръснат демонстрантите. Местните медии съобщават, че няколко полицаи са ранени.

Уго Чавес и карибски държави подкрепиха Аржентина по фолкландския въпрос

Президентът на Венецуела Уго Чавес изрази готовност да подкрепи Аржентина в случай, че започне нов военен конфликт с Великобритания за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com