Великобритания отбелязва 30 години от Фолкландската криза

3854
Великобритания отбелязва 30 години от Фолкландската криза

Трийсетгодишнината от британската победа срещу Аржентина за Фолкландските / Малвинските острови ще бъде отбелязана със серия от чествания в страната и на архипелага, предаде БГНЕС.

На 2 април ще бъде запалена свещ в параклиса на националния мемориал и ще продължи да гори 74 дни, колкото е траел конфликтът между Аржентина и Великобритания. Паметник, посветен на 255-те британски войници, загубили живота си по време на тази война, ще бъде открит на 20 май. На церемонията ще присъстват освен представители на правителството и около 500 ветерани и техните семейства.

В Лондон на борда на закотвения в Темза "Уелингтън" от 1 април до 28 май ще бъде показана изложба, озаглавена "Търговският флот в конфликта". Ще бъдат показани документи за ролята на търговските кораби, които превозвали хора и оборудване. Церемониите ще бъдат в разгара си през юни.

Аржентина с жалба в ООН срещу британската "милитаризация" на Фолклендите

Аржентина ще внесе официална жалба в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, за да протестира срещу протичащата в момента нова бр...

На 14 юни, датата, когато Аржентина признава поражението си, ще се проведе шествие в столицата на Фолкландските острови, Стенли /за аржентинците - Пуерто Архентино/. Ще присъства държавният секретар, отговарящ за Латинска Америка, Джереми Браун.

Обичайно Великобритания не отбелязва по толкова тържествен начин всички годишнини, а само 25 и 50-годишнините от подобни събития. В този случай обаче 30-годишнината от конфликта на Фолкландските острови съвпада с покачване на напрежението между Великобритания и Аржентина по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com