Китайски строители щурмуват Европа с ниски цени

4474
Китайски строители щурмуват Европа с ниски цени

Компании от Китай са готови да строят в Европа големи инфраструктурни обекти като футболни стадиони, Атомни централи и магистрали на изключително дъмпингови цени, алармират европейски фирми от бранша и искат от Брюксел да регламентира увеличаващото се китайско присъствие, предаде БЛИЦ.
“Китайците влизат в нашия бизнес през задния вход”, казва за Handelsblatt шефът на Съюза на немската строителна индустрия Михаил Книпер. На един от търговете в Полша, където участват германски фирми, китайците предложиха 30% по-ниски цени, оплаква се Книпер.

Компании от най-многобройната по население държава в света отскоро са лидери в строителния бизнес. Преди няколко години на първите две места по обем на работите бяха две френски компании - Vinci и Bouygues, но от 2011 година в челната тройка вече са три китайски компании, начело с China State Construction Engineering.

Азиатците вече са в Европа и всяка година апетитът им за нови поръчки расте, коментират хора от бранша в Германия. Те вече строят в Белград мост над Дунав и със сигурност ще участват в търговете за три участъка на магистрали в Сърбия.

Китайски компании вече са открили представителства в европейски страни, сред които и Румъния и предлагат услугите си на часови тарифи от 3.30 евро при ниво от 23.40 евро на час заплащане на труда в Германия.

Засега единствената надежда за големите европейски строителни компании е факта, че китайците нямат голям опит в сложни инженерни проекти и поради това не печелят навсякъде търговете, въпреки ниските си цени.

Но въпреки това строителни предприемачи от ЕС вече са депозирали искане в Брюксел за строга регламентация на условията, при които китайци могат да строят в границите на европейската общност.

Редактор: Яна Баярова

Китай трябва да смени системата

Икономиката на страната се пръска по шевовете: "световната фабрика" може да се премести при съседите, най-новата инфраструктура така ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com