Клинтън: Армения и Турция трябва да имат мирни и продуктивни отношения

6675
Клинтън: Армения и Турция трябва да имат мирни и продуктивни отношения

САЩ продължават да се застъпват за това Армения и Турция да предприемат стъпки с цел създаване на мирни и продуктивни отношения, заяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде ИТАР-ТАСС.

Говорейки в сряда на слушания в подкомисия на американския Конгрес, Клинтън заяви, че президентът Барак Обама решително подкрепя усилията на Турция и Армения, насочени към нормализиране на двустранните отношения. Според нас нормализирането на отношенията за бъдещите поколения арменци и турци е изключително важна цел, заяви Клинтън.

Маршируващите турските войници вече няма да скандират обиди към жените

Турската армия ще премахне женомразките текстове, под които военните често маршируват при учения в армията, съобщи електронното издание...

Тя се въздържа от използването на думата "геноцид" за описание на трагичните събития през 1915 г. в Османската империя, в резултат от които загинаха 1,5 милиона арменци.

САЩ признават събитията през 1915 г. като едно от най-страшните зверства през 20-ти век и на всеки 24 април американският президент почита паметта на жертвите и изразява солидарност с арменския народ, каза Клинтън. Тя подчерта, че САЩ призовават за пълно, откровено и справедливо признаване на фактите, отнасящи се до чудовищните събития през 1915 г. в Османската империя. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com