Корейският конфликт влиза в нова фаза (?)

10303
Корейският конфликт влиза в нова фаза (?)

Войната на Корейския полуостров може да премине от половинвековния режим на очакване към истински бойни действия. Има достатъчно предпоставки за това – двете страни са натрупали оръжия, дипломатите са предупредени, проведени са учения, затегнати са международните санкции. Какво още? Ще се състои ли преходът от старите севернокорейски заплахи към бойни действия? И ако да, необходими ли са те на самата Северна Корея?

Здравомислието надделя

Американците отложиха за май плановите изпитания на балистичната междуконтинентална ракета Minuteman III. В Пентагона решиха, че може да провокират властите на КНДР към неадекватни действия. В светлината на това, че в Пхенян вече посъветваха чуждите дипломати да се евакуират от Корейския полуостров, американците отложиха дори старта на ракети от собствените си калифорнийски бази на ВВС, пише Pravda.ru.

Мероприятията по никакъв начин не са били свързани със съвместните американско-южнокорейски учения, но Пентагонът предпочита да не изостря ситуацията със Северна Корея. Шефът на Пентагона Чък Хейгъл лично е внесъл решението, от което става ясно, че плановите изпитания може да станат повод за невярна интерпретация от страна на Пхенян. По-нататъшното развитие на събитията в такъв случай може да е непредсказуемо.

Няколко часа по-рано външното министерство на Северна Корея препоръча на намиращите се в страната чуждестранни посолства и дипломатически мисии да помислят за безопасността на служителите си и да ги евакуират.

Ако предшественикът на предишния ръководител на Северна Корея беше повече или по-малко предсказуем, днес никой в света не може да предвиди как ще реши да се прояви младият господар. Позовавайки се на съобщение на японското отбранително министерство, медиите съобщиха, че КНДР е готова да изстреля най-малко една ракета „Мусудан”. Тази мобилна ракетна установка е разположена в североизточната част на КНДР. Японското военно министерство е разбрало от спътникови снимки, че ракетните установки са приведени в готовност.

Предположенията, че Пхенян ще пусне тестова ракета, се появиха още в началото на месеца. Токио вече е подготвило ракети „Пейтриът” в очакване на възможни бойни действия от страна на Пхенян. Японските работници напускат общата промишлена зона на двете страни. Сеул официално потвърди, че КНДР вече са разположили ракети на североизточното крайбрежие, които са готови за изстрелване във всяка минута. Смята се, че Северна Корея може да пусне няколко ракети от различни типове, ако от „Мусудан” няма ефект.

ЕС не се страхува от Северна Корея (?)

Сеул реагира спокойно на последните ядрени провокации, както заявиха представители на южнокорейското управление. Но страната е в пълна готовност да реагира на истинско нападение. Заплашвайки южните си съседи, Пхенян заплашва и няколко милиони чужди граждани, живеещи днес в Южна Корея. По различни данни сега в Република Корея официално пребивават около 4 милиона чужденци. Никой не се готви за евакуация.

Представителите на южнокорейските туристически агенции, както и други жители на страната усещат кризата само по съобщенията за новите замисли на КНДР. Южнокорейските власти смятат, че препоръките на Пхенян за оттеглянето на туристите и гостите на Сеул от Корейския полуостров са само психологическа провокация, на която никой не смята да се поддава.

Страните от Европейския съюз официално отказаха да оттеглят дипломатите си от Пхенян, независимо от предупрежденията. За отказа става дума в съобщение и на британското външно министерство. От текста му става ясно, че ЕС официално отказва да смята ситуацията на Корейския полуостров за такава, каквато я представя КНДР. ЕС акцентира върху това, че КНДР е задължена да изпълнява условията на Виенската конвенция за дипломатически отношения, включително и при всякакви обстоятелства да осигури безопасността на чуждестранни дипломатически мисии и на гражданите на страни от ЕС.

Макар че Сеул запазва спокойствие, там признават, че вероятността от истинско изстрелване на ракети вместо предположенията за политически блъф е много висока. Що се касае до позицията на Москва, то тя съвпада с мнението на Вашингтон и Брюксел. Руските експерти смятат, че преминаването на заплахите към реални действия е равносилно на самоубийство за КНДР.

Според руските аналитици всичко, което се случва, може да е насочено към решаване на вътрешни проблеми в самата Северна Корея. По такъв начин властите се опитват да обединят своя народ. Затова често се използва факторът на външна заплаха, особено когато няма какво повече да се противопостави на натрупаните проблеми.

Малко приказки и толкоз?

Трудно е да се каже на какво може да разчита Северна Корея в случай на истински военен конфликт с развитите страни. Възможно е успешният старт на космически спътник от младия ръководител на комунистическата държава да е недостатъчен за престижа на страната. Освен това засилването на санкциите от ООН (макар и относително) може да се е сторило на някого в Пхенян по-оскърбително, тъй като шефът на организацията е родом от Южна Корея…

Засега Северна Корея не се уморява да „радва” международните наблюдатели с различни традиционни заплахи по адрес на Сеул и Вашингтон. Дори страните, негласно подкрепящи КНДР, меко уговарят Пхенян да се ограничи с обичайните словесни нападки, зад които вече 50 години няма нищо, напомнящо сегашните мащаби.

Руските военни доста критично оценяват боеготовността на севернокорейските войски. Според много експерти, макар че са налице всички признаци на подготовка към реални бойни действия, става дума за банална демонстрация на сила. Нито един здравомислещ управник няма да се впусне в истинска война с развитите страни. Тъй като „по-добре е ужасен съкрушителен край, отколкото съкрушителен ужас безкрай”. Друго развитие на събитията обективно не може да има.
Колкото до самите южнокорейски власти, то досега в Сеул са убеждавали северните си съседи да сложат оръжие и да се заемат с коването на мирни отношения. Но в случай на изостряне на конфликта, както еднозначно се изказа президентът на Южна Корея Пак Гън-хе, в Сеул не изключват възможността за нанасяне на превантивни удари на север.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com