Кризата официално напусна еврозоната

4648
Кризата официално напусна еврозоната

През второто тримесечие на 2013 г. се регистрира ръст на БВП на еврозоната с 0,3%, сочат данни на Евростат, цитирани от БГНЕС. Растежът е по-голям от очакваното и е официален знак, че най-дълго продължилата във валутния блок криза вече е приключила. Първоначално анализаторите предвиждаха увеличение от 0,2 на сто.

Основни „виновници” за добрите резултати са икономиките на Германия и Франция. По-рано днес бяха публикувани данни, че във Франция се регистрира ръст на БВП с 0,5%, което е най-сериозното увеличение от повече от две години насам.

Безработицата в еврозоната остава на рекордно ниво

Безработицата остана на рекордно ниво в еврозоната през юни от 12,1%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Но...

Това е по-висок растеж от очакваното, тъй като анализаторите предвиждаха повишаване на БВП с 0,2% в периода април-юни след шест последователни тримесечия на спад. Това беше най-дългата фаза на рецесия в историята на еврозоната. В Германия пък растежът също надхвърли очакванията. През пролетта той е достигнал 0,7%. Причината е най-вече в съживеното потребление и притока на инвестиции.

Изненадващо добри са данните и за Португалия, която бе сред най-тежко засегнатите от кризата страни. През второто тримесечие БВП на държавата бележи ръст от 1,1%, което се случва за пръв път от две години насам. Макар експертите да казват, че е още рано да се говори за излизане от рецесията, все пак подчертават, че знаците са окуражителни.

В Италия и Испания също се отчита известно подобрение на икономическата ситуация, но при тях рецесията продължава да оказва реално въздействие и през второто тримесечие на годината. Бизнес дейността в Кипър се е свила с 1,4% в периода април-юни , след като в началото на годината спадът бе с 1,7 на сто. Кризата не е напуснала и Холандия, където се регистрира намаление на БВП с 0,2%.  

 

През пролетта Литва ще даде заявка за присъединяване към еврозоната

През пролетта на 2014 г. Литва ще представи на Европейската комисия (ЕК) заявление за присъединяване към еврозоната, заяви премиерът ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com