Кубинците вече ще пътуват в чужбина само с паспорти

4700
Кубинците вече ще пътуват в чужбина само с паспорти

От 14 януари кубинците вече ще се нуждаят само от паспорт, за да пътуват в чужбина след отмяната на разрешителното за напускане на страната в рамките на реформа на миграционното законодателство, съобщи кубинското правителство, предаде БГНЕС.

Времетраенето на престоя в чужбина ще бъде увеличено от 11 на 24 месеца според новия миграционен закон, който ще влезе в сила 90 дни след публикуването му днес в Държавен вестник, съобщи министерството на външните работи в комюнике.

От повече от половин век кубинците, желаещи да напуснат острова, трябваше да искат от властите разрешително за излизане от територията. Те предоставяха разрешителните дискретно, без непременно да дават обяснения при отказ.

Освен това кубинските граждани трябваше да предоставят писмо покана от чужденец и не можеха да остават в чужбина повече от 11 месеца. При нарушаване на правилата имуществото им подлежеше на изземване и те се смятаха за окончателни имигранти без възможност да се върнат в родината си.

Реформата на законите за пътуванията в чужбина беше най-очакваната в Куба от приемането на серия икономически реформи, които въведоха през 2011 г. доза пазарна икономика в централизираната комунистическа система.

Редактор: Десислава Ушатова

В Куба са арестувани 22 дисидентки от "Жените в бяло"

Кубинските власти арестуваха най-малко 22 членки на дисидетското движение „Жените в бяло”, след като те планираха да отбеле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com