Латвия отново пресметна щетите от СССР

7582
Латвия отново пресметна щетите от СССР

Специално сдружение в Латвия направи сметка на загубите на републиката по време на членството и в СССР или както го наричат властите "Съветската окупация". Загубите се оценяват на стотици милиарди лати. /1 лат е над 143 евро/, предаде БГНЕС.

Данните са на Латвийско дружество на изследователите на окупацията. Те са подготвили книга по темата и тя е издадена с подкрепата на Европейския парламент. В нея се пресмятат и загубите на другите балтийски страни. Официалното представяне на книгата е днес, съобщава Лента ру.

Общият обем на загубите се оценява на 200 милиарда лати. Изследователите се позовават на негативния резултат от милитаризацията на икономиката на Латвия по съветско време. Обемът на държавните военни поръчки е бил около 70 процента от БВП, съобщават от дружеството.

Във всички заводи под прикритието на държавни поръчки се е произвеждала продукция за нуждите на армията - хранителни продукти, дрехи и др.

"След разпадането на СССР оборудването беше изнесено в Русия и заводите ни умряха", казва председателят на сдружението Рута Паздере.

Изследователите няма да представят сметката на никого. "Нека с това да се занимават политиците. Нашата задача е да изучаваме", казва Паздере.

По-рано в Латвия неведнъж такива пресмятания бяха осъществявани с използването на различни методики. Депутат от Сейма, например, предложи за по-лесно пресмятане да се поиска по милиард долара за всяка година в СССР. Така бе изчислено, че Латвия има да получава отнякъде 50 милиарда долара, пише Лента ру.

Официалната Комисия за изчисляване на загубите между 2005 и 2009 година използваше по-сложна методика. Тя съобщи за загуби от "окупацията" над 18 милиарда долара. Според същата комисия потенциалните загуби са около 100 милиарда лати. Заради кризата и орязването на бюджетните разходи в Латвия комисията бе разпусната през 2009 година.

Известни през повечето време като Ливония, земите, които днес представляват Латвия, през XIII век попадат под влиянието на немския рицарски орден "Братя на меча", пише в Уикипедия. През XVIII и XIX век обаче Латвия е завладяна от Русия заедно със съседните области. След като Русия е опустошена от революцията през 1917 г.и Първата световна война, Латвия обявява независимостта си на 18 ноември 1918 г. От 1934 г. е авторитарна държава. Периодът на независимост продължава кратко, тъй като Съветският съюз анексира страната под името Латвийска ССР на 17 юни 1940 г. като косвена последица от сключения през август 1939 Пакт Рибентроп-Молотов.

С изключение на периода на нацистка окупация от 1941 до 1944 през Втората световна война, Латвия остава съветска република като Латвийска Съветска Социалистическа Република, докато реформите на съветския лидер Горбачов не стимулират латвийското движение за независимост и на 21 август 1991 тя става независима. Оттогава Латвия върви по път на засилване на връзките си със Запада и става член на НАТО и на Европейския съюз през 2004 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Латвия влиза в еврозоната през 2014 г.

Латвия съобщи, че планира да влезе в състава на еврозоната през 2014 г. и опроверга опасенията за стабилността на икономиката си, коя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com