Македония: Бум на нелегалните джамии, спонсорирани отвън

32461
Македония: Бум на нелегалните джамии, спонсорирани отвън

Нелегалното строителство на джамии в Македония набира скорост – някои обекти се изграждат буквално за една нощ без разрешение за строителство. Почти във всички случаи финансирането на изграждането на джамиите идва от частни организации от Саудитска Арабия, Кувейт, Малайзия, Катар или Либия. В много случаи спонсори са правителствата на тези страни, пише руското издание „Русская народная линия”.

Изданието отбелязва, че подобна тенденция има не само в Македония, но и в съседните балкански страни, сред които и България. Посочва се, че по данни на български медии, през последните няколко години в страната са построени стотици нови джамии.

Македонската опозиция ще бойкотира местните избори

Основната опозиционна партия в Македония обяви в сряда, че ще бойкотира местните избори през март, след като управляващата коалиция о...

Интересното е, че мюсюлманите в Македония не се нуждаят от нови джамии, а причините за тяхното изграждане са съвсем различни. Пример за това е град Щип, където изобщо няма мюсюлмани, но пък джамия беше построена. Жителите на Щип се шегуват, че може в някое от съседните села да има мюсюлманин и заради него е построена джамията.

Подобен е и случаят във Валандово. Тези джамии са построени нелегално без никакви разрешителни. По пътя от Скопие до Гостивар са построени 88 нови джамии. В село Тирс по време на реставрацията на старата джамия са построени три нови.

Някои туристи, които не познават историята на Македония, идвайки в страната, си мислят, че са в мюсюлманска държава, отбелязва руското издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com