Международната общност изостави Израел

5799
Международната общност изостави Израел

Израел „наказа” палестинските власти за получаването на статут на държава-наблюдател в ООН като разреши продължаването на строителството на жилища в Ерусалим. Международната общност се оказа недоволна от този ход на събитията.

Великобритания, Франция и Швеция привикаха израелските дипломати за разяснения, а Германия и Русия изразиха протести. Става дума главно за страни от Европейския съюз, почти всички членки на който (освен Чехия) одобриха в Общото събрание на ООН палестинската резолюция или се въздържаха, пише вестник „Независимая газета”.

САЩ: Заселничеството на Израел пречи на мирните преговори

Вашингтон счита, че продължаващата заселническа политика на Израел представлява сериозна пречка за възобновяването на преговорите за по...

Решението на Тел Авив да построи три хиляди нови жилища в Западния бряг и в Източен Ерусалим в отговор на повишаването на статута на Палестинската автономия в ООН предизвика крайно негативната реакция на европейските страни.

Действително, Чехия бе единствената европейска страна, която гласува против резолюцията. Въздържаха се дори Германия и Великобритания, които най-често подкрепят Израел. Специалистите гадаят каква е причината за това. От една страна Ангела Меркел вероятно иска да получи благоразположението на потенциалния коалиционен партньор – пропалестинската Социалдемократическа партия. От друга страна, президентът на Франция Франсоа Оланд вероятно е убедил Испания, Италия и Португалия, като в замяна е обещал подкрепа в следващия кръг за преговорите относно мерките за строги икономии. В допълнение на това Мадрид иска да получи място в Съвета за сигурност и по този начин вероятно иска да привлече на своя страна арабските страни.

Британските власти привикаха израелския посланик на фона на задълбочаващото се международно недоволство от новите планове на правителството на Бенямин Нетаняху да продължи строителството на жилища в окупираните палестински територии. Посланик Даниел Тауб бе привикан в британското външно министерство, за да бъде уведомен от заместник-министъра по близкоизточните въпроси Алистър Бърт за „сериозните опасения на Великобритания” относно плана за строителството на нови 3000 жилищни сгради за еврейски заселници, пише вестник „Ивнинг стандарт”.

САЩ също възнегодуваха. Те са на мнение, че заселническата активност на Израел създава препятствия за възобновяването на преките преговори с палестинските власти, предаде РИА Новости.

Лондон и Париж планират да изтеглят посланиците си от Израел

Великобритания и Франция обмислят да изтеглят посланиците си в Израел заради плановете на страната да строи нови заселнически жилища ...

„САЩ са против всички едностранни действия, включително заселническата активност на Западния бряг и строителството в Източен Ерусалим, тъй като те създават пречки пред усилията за възобновяване на преките двустранни преговори и поставят под въпрос постигането на резултати. САЩ и международната общност разчитат, че всички страни ще предприемат конструктивни усилия за постигане на мир. Ние призоваваме всички страни да прекратят едностранните действия и да предприемат конкретни стъпки за връщане към преките преговори, за да може всички проблеми да бъдат обсъдени и целта за създаване на две държави, съществуващи в съседство, да бъде достигната”, се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър.

Израел пък заяви, че няма да се откаже от плановете си за строителството на нови селища на палестински територии. Това заяви представител на канцеларията на премиера на страната Бенямин Нетаняху.

„Израел ще продължи да отстоява своите интереси, въпреки натиска от страна на международната общност. Взетото решение няма да бъде променяно”, отбеляза той.

Редактор: Десислава Ушатова

Клинтън e против израелската заселническа политика

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън осъди израелските планове за изграждане на жилища за еврейски заселници в Източен Йерусалим и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com