Москва не е за бедняци

7003
Москва не е за бедняци

Цените на луксозните имоти в големите градове по света продължават да растат стремително. В челото на класацията са Москва, Маями и Дубай - тези градове вече се превръщат в непристъпни за живеене.

За тази година агенцията за недвижими имоти Knigth Frank прогнозира нови скокове в цените на имотите в 14 световни метрополии, като най-голям е очакваният ръст в Москва - между 10 и 20 процента. Така руската столица се нарежда на първо място в списъка на най-скъпите градове.

Експертите обясняват това развитие със слабото предлагане на луксозни обекти и с липсата на нови проекти - тези два фактора обуславят покачването на цените. Сходно е положението и в Маями, където заради слабото предлагане ще се стигне до увеличение на цените с 5 до 10 процента. Най-скъпи ще бъдат къщите по морския бряг, към които чуждестранните инвеститори проявяват засилен интерес.

Краят на атомната любов

Евтина и чиста - така рекламираха ядрената енергия през 1970-те години. Навремето експертите й предсказваха блестящо бъдеще. Днес обач...

В Дубай се очертава същият ръст - покрай обстоятелството, че все повече богаташи от Великобритания и Азия се преселват в Емирствата. Малък плюс от 5 на сто ще отбележат цените на имотите в Пекин, Хонконг и Сидни, докато нивата в Манхатън, Лондон, Монако, Сингапур и Токио ще останат стабилни.

Париж поевтинява

Само в три метрополии цените на луксозните имоти ще паднат с около 5 процента - това са Париж, Женева и Шанхай. В Париж пазарът на недвижими имоти е в застой от втората половина на 2012 година - покрай въведените от правителството на Франсоа Оланд данъчни промени. В Женева пък се отчита намаляване на интереса на чуждестранните инвеститори, подплашени от новите швейцарски закони за ипотечните кредити. И в Шанхай законодателни промени спъват пазара - там лица без адресна регистрация в града вече нямат право да купуват жилища.

Средното увеличение на цените на луксозните жилища в големите световни метрополии е 1,7 процента. "Богатството в световен мащаб се увеличава и много богаташи предпочитат сигурните инвестициите в недвижими имоти", казва Кейт Евърет-Алън от агенцията Knight Frank. Най-голям ръст в последните години са отбелязали луксозните жилища в Азия - в Джакарта, например, увеличението е с цели 38,1 процента в сравнение с миналата година. В ранглистата с най-скъпите луксозни имоти се нареждат и два американски града - Маями и Лос Анджелис.

Румъния и Унгария: Кой буди задремалия национализъм?

Може ли безобидният спор за едно знаме да разпали дипломатически пожар? Румъния и Унгария тези дни правят всичко възможно, за да ни уб...

Европейският пазар изостава

На последните места в списъка са осем европейски града. "За тези негативни резултати допринася не само икономическият спад в еврозоната, но и въвеждането на данъци за богатите в някои държави", коментира Кейт Евърет-Алън. Цените на луксозните жилища в изследваните градове са спаднали средно с 4 процента.

Експертите от агенция Knigth Frank смятат, че понижаването на цените на луксозните жилища в Европа се дължи на известно "прегряване" на пазара.

Източник: Дойче веле

Защо скандинавците са толкова добре

Ако можехме да избираме къде да се родим, определено бихме предпочели някоя от скандинавските държави, писа наскоро "Икономист". И наи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com