Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

2527
Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?
Снимка: Getty Images/Guliver

Летището „Бен Гурион“ е международен аеропорт, разположен в Тел Авив. То е главното летище на Израел. Намира се на 14 км югоизточно от Тел Авив, близо до град Лод. Наречено е на Давид Бен Гурион, израелски политик и държавник, пръв министър-председател на Израел.

Летището „Бен Гурион“ е признато за най-защитеното против тероризъм летище в света. Охранява се от полиция и военни, от частни униформени и цивилни охранителни фирми, за да се поддържа високо ниво на сигурност. Било е обект на няколко терористични атаки, но нито един опит за отвличане на самолет досега не се е оказал успешен.

Летището е проектирано, планирано и построено от британските колониални власти през 1930-те години. В допълнение към него англичаните построяват железопътна гара (в град Лод) и, също недалеч, военна база. По време на Втората световна война обслужва военни самолети на антихитлеристката коалиция и от 1 март 1943 г. става военна база на британските военновъздушни сили. Веднага след края на войната летището се връща към нормална работа и през 1946 г. авиокомпанията Trans World Airlines (TWA) започва да лети до Ню Йорк.

На 24 ноември 1948 г. летището е официално открито като международен аеропорт на новосъздадената държава Израел.

В коя държава се намира най-голямото летище в Европа

През 1973 г., след смъртта на първия министър-председател на Израел - Давид Бен Гурион, летището е наречено на негово име.

На 16 януари 1994 г. израелското правителство решава да построи нов терминал, който трябвало да отвори врати през 2000 г. Според различни оценки, поради наближаването на Милениума се очаквало голям брой поклонници да посетят светите места в Израел. Прогнозата се сбъднала и броят на пътниците, преминаващи през летището, наистина поставил рекорд.

След 2009 г. броят на международните полети от Терминал 1 бил увеличен с цел превръщането му в пълноценен терминал за чартърни и нискотарифни полети. До 2017 г. пътниците на нискотарифните авиокомпании преминавали регистрация и предполетни формалности в този терминал, след което се превозвали с автобуси до самолета си.

Терминал 3 се използвал отначало от нискотарифни, както и от вътрешни авиокомпании. Той отваря врати на 2 ноември 2004 г. Новият терминал бил в състояние да обслужва над 10 милиона пътници годишно, а с добавянето на 2 допълнителни зали капацитетът му нараснал до 16 милиона. Не се очакват допълнителни промени поради много близкото местоположение на летището до жилищни райони. Терминалът е структура на много нива, където салонът за пристигащи е разположен на долното ниво, а гишетата за регистрация и безмитните търговски площи - на горните нива. Пътищата за достъп и паркингите също са на няколко нива.

Летище София с нови дестинации в лятното си разписание

Салонът за заминаващи е оборудван с рентгенови апарати, които сканират багажа на пътниците. Има повече от 100 гишета за регистрация. Търговският център Buy&Bye е отворен 24 часа в денонощието за пътници, придружители и случайни посетители. На същото ниво пътниците преминават паспортен контрол и проверки за сигурност.

Директно на входа на терминала има влакова платформа, както и стоянки за таксита, автобуси и совалки, които се движат между този и първия терминал, както и паркинг за дългосрочен престой. Залата на Терминал 3 е оборудвана с 8 асансьора с максимална товароносимост 6000 кг. Също така в терминала има безплатен достъп до безжичен интернет навсякъде.

Терминал 2

Строителството на Терминал 2 започва през 1967 г., а отваря врати през 1969 г. През 90-те години, когато Терминал 1 вече не можел да се справи с увеличения пътникопоток, към Терминал 2 била добавена спомагателна международна секция. Терминал 2 обслужвал вътрешни полети до 20 февруари 2007 г., когато вътрешните полети били прехвърлени в реновирания Терминал 1.

Терминал 4

Терминал 4, построен през 1999 г., е използван за обслужване на пътници, пристигащи от Азия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Храните, с които най-добре се комбинира сиренето

Ритуали за пари: кои не действат или могат да навредят - ако вярвате

Шанс да промените съдбата си: най-важните години от живота за всяка зодия

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com