Наводненията в Чехия затвориха първокласната пътна мрежа

6196
Наводненията в Чехия затвориха първокласната пътна мрежа

По информация на Посолството на Република България в Прага, след проливните дъждове, довели до критично увеличаване на нивото на р. Вълтава през последните няколко дни, обстановката в чешката столица постепенно се нормализира. Крайбрежните улици, засегнати от наводненията, остават затворени, поради което трафикът в града е все още сериозно затруднен, това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В рамките на международната пътна мрежа е затворен Изход № 68 към гр. Усти над Лабем между 9-ти и 17-ти километър на магистралата D-8. Поради наводнение е затворен път от първокласната пътна мрежа между гр. Ловосице и гр. Дечин край р. Лабе /Елба/, както и някои местни пътища: в Устецка област - в районите на Дечин, Усти над Лабем, Ческа Липа, Литомержице, в Централночешка област - район Мелник, в Западночешка област в близост до Пилзен, в Южнаочешка област - в околностите на гр. Табор.

Наводненията в Европа вече взеха шест човешки живота

Най-малко шестима души загинаха, а множество са в неизвестност след наводненията, причинени от проливните дъждове в Централна Европа,...

Властите съобщават, че до края на работната седмица се очаква всички затворени линии на метрото да бъдат въведени в експлоатация. Има забрана за посещение на голяма част от зелените площи и парковите пространства на Прага поради опасност на падане на дървета. Забранен е и достъпът на граждани до преносимите защитни бариери, изградени по протежението на реката, за да се избегне повреждането им, като органите на реда съблюдават строго за спазването на рестрикциите.

В Устецка област повишаването на нивото на р. Лабе продължава, като в по-късните часове днес се очаква реката да достигне кулминацията си при градовете Терезин, Усти над Лабем и Дечин.

В гр. Мелник в Централночешка област нивото на реките Вълтава и Лабе вече не се повишава и има надежда, че непрекъснато укрепваните бентове ще издържат увеличеното водно налягане. В други части на областта нивата на реките намаляват.

В Пилзенска, Южночешка и Краловехрадецка област нивата на всички реки намаляват и обстановката постепенно се стабилизира.

Няма данни за пострадали българи от наводненията в Австрия

Поради силните дъждове през последната седмица много райони на Австрия са наводнени. В редица общини предимно в Долна Австрия е обяве...

На територията на цялата страна са евакуирани общо 19 000 граждани, като най-голям е броят на евакуираните в Устецка област (10 000 души) и в Централночешка област (7000 души). Жертвите на наводненията са 8.

Българските граждани, които планират пътуване в страните от Централна Европа, засегнати от наводненията, по възможност да го отложат до пълното нормализиране на обстановката. Българските граждани, които все пак предприемат пътуване в този регион, следва да следят с повишено внимание метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за информация и съдействие към Посолството на Република България в Прага.

Вследствие на обилните валежи през последната седмица, пет провинции на Австрия бяха силно засегнати от наводнения и свличания на земни и скални маси. Въпреки че нивото на водата в западната част на страната постепенно се понижава, все още има много селища, които остават залети. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Нивото на река Дунав достигна критични стойности в провинция Долна Австрия, във Виена част от острова на Дунав, както и крайбрежни заведения са наводнени. Много пътища в цялата страна остават затворени. Вследствие засипани железопътни линии, са възможни значителни закъснения и отклонения от разписанието на влаковете. Пътниците са призовани да отложат за по-късен момент пътуванията в засегнатите райони на страната и да се информират за актуалната пътна обстановка.

До момента в посолството не са постъпвали сигнали за пострадали от бедствието български граждани.

Хиляди останаха без електричество заради наводненията в Германия

В Германия спасители, военнослужещи и доброволни продължават борбата с наводненията в провинциите-Анхалт, Саксония, Тюрингия и Бавария....

МВнР призовава да не се предприемат пътувания в засегнатите части на страната, да се следят съобщенията за актуалната обстановка по места и да се следват указанията на местните власти.

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за съдействие към Посолството на Република България във Виена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com