Нетаняху иска референдум за мирното споразумение с палестинците

6198
Нетаняху иска референдум за мирното споразумение с палестинците

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че иска да подложи мирното споразумение с палестинците на референдум, предаде БГНЕС.

"Ако успеем да постигнем мирно споразумение с палестинците, бих искал да го подложа на референдум", заяви Нетаняху на среща с швейцарския външен министър Дидие Буркалтер, цитиран в комюнике.

Нетаняху направи изявлението в момент, когато САЩ опитват да стимулират възобновяването на преговорите между Израел и палестинците, замразени от есента на 2010 г. През септември 2010 г. той заяви, че подкрепя референдум за всяко споразумение, сключено с палестинците.

Според анализаторите по този начин премиерът иска да неутрализира твърдото ядро в коалицията си, което се противопоставя на териториални отстъпки в окупирания Западен бряг, оставяйки крайното решение на избирателите.

През ноември 2010 г. израелският парламент прие законопроект, налагащ за първи път утвърждаване чрез референдум на всяко изтегляне от територии, върху които се прилагат израелски закони, включително сирийските Голански възвишения и Източен Йерусалим, окупиран и анексиран от Израел, преди ратифицирането на евентуални мирни договори със Сирия и палестинците. Законът обаче предвижда възможност да не се организира референдум, ако квалифицирано мнозинство от две трети от депутатите (80 от общо 120) се произнесе за изтеглянето от дадена територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com