Оланд обеща да открие нов път в Европа

4246
Оланд обеща да открие нов път в Европа

Новият френски президент Франсоа Оланд заяви в словото си след встъпването си в длъжност, че смята "да открие нов път в Европа", предаде БГНЕС.

"Отправям към французите послание за доверие. Ние сме голяма страна, която винаги е съумявала да отговаря на предизвикателствата", допълни Оланд и обеща да "направи така, че всички французи да живеят заедно, без разлика, около едни и същи ценности, тези на Републиката".

Той каза още, че ще предложи на европейските си партньори пакт, който свързва политиките за растеж с тези за ограничаване на дефицита.

Оланд положи клетва като президент на Франция след церемонията по предаването на властта в присъствието на досегашния държавен глава Никола Саркози. Така той затвърди завръщането на левицата в Елисейския дворец след 17-годишно отсъствие.

Оланд встъпи официално в длъжност след обявяването на официалните резултати от изборите, подписването на протокола и връчването на огърлие на Ордена на почетния легион, най-високото френско почетно звание.

"Считано от днес вие олицетворявате Франция, вие символизирате ценностите на републиката и вие представлявате всички французи", заяви председателят на Конституционния съвет Жан-Луи Дебре. Избран на 6 май с 51,6% от гласовете на избирателите, 57-годишният Франсоа Оланд става седмият президент на Петата република, който ще остане пет години начело на една от главните световни сили, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Церемония по встъпването в длъжност се състоя след предаването на властта между Оланд и предшественика му Никола Саркози на среща на четири очи, по време на която досегашният президент предаде на новоизбрания държавен глава ядрените кодове. След това Никола Саркози напусна Елисейския дворец в компанията на съпругата си Карла Бруни-Саркози.

Следобед ще бъде обявено името на премиера. Очаква се Оланд да предостави поста на един от своите приближени Жан-Марк Айро, лидер на парламентарната група на Социалистическата партия, съобщи по-рано днес Жан-Пиер Жойе, приятел на новоизбрания президент.

Франсоа Оланд днес встъпва в длъжност

Новоизбраният френски президент Франсоа Оланд днес ще встъпи в длъжност. Той ще бъде едва вторият социалист на поста след Франсоа Мит...

След ден, изпълнен с множество ритуали и символи, новият държавен глава ще замине за Берлин за първата си среща с германския канцлер Ангела Меркел на фона на гръцката криза и дълбоките разногласия по европейския Бюджетен пакт.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com