Германия избегна рецесията

2943
Германия избегна рецесията

Германия избегна рецесията, въпреки нарастващата дългова криза в еврозоната, сочат официални данни, потвърждаващи устойчивостта на водещата икономика в Европа на фона на заобикалящите я сътресения, предаде БГНЕС.

Германската икономика е постигнала растеж от 0,5% през първото тримесечие на тази година, след като се сви в края на миналата година, сочат данните на федералната статистическа служба Дестатис. Рецесията настъпва при две последователни тримесечия на спад.

Данните са много по-добри от очакванията на пазара. Аналитици, анкетирани от Дау Джоунс, прогнозираха растеж от едва 0,1%. Спрямо същия период на миналата година германската икономика е нараснала с 1,7%, сочат данните на Дестатис.

Растежът е бил ръководен от търговията и вътрешното търсене, показва статистиката. Германия показа забележителна устойчивост към кризата в еврозоната, въпреки че някои от най-близките й съседи и търговски партньори изпаднаха в рецесия.

Както износът, така и вносът достигнаха рекордно равнище, показаха публикувани по-рано този месец данни, тъй като търсенето извън Европа на произведени в Германия стоки продължава силно да расте. Същевременно безработицата е близо до най-ниското си ниво от обединението през 1990 г. заради нарастващото вътрешно потребление и намаляването на зависимостта на Германия от търговията.

Данни в дългосрочен план показват, че страната стабилно ще върви по пътя на растежа в бъдеще, като следеният внимателно индикатор Ifo за доверието на бизнеса растеше през последните шест месеца.

Редактор: Десислава Ушатова

Шойбле препоръчва вдигане на заплатите в Германия

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле се изказа за повишаване на заплатите в страната в момент, когато социалните конфлик...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com