ООН готви мироопазващи сили в случай на примирие в Сирия

4877
ООН готви мироопазващи сили в случай на примирие в Сирия

ООН има планове да събере мироопазващи сили за Сирия, ако предложеното примирие от специалния пратеник се задържи, съобщи високопоставен представител на световната организация, предаде БГНЕС.

Ръководителят на мироопазващите сили на ООН Ерве Ладсу подчерта, че планирането е много плахо, тъй като боевете в Сирия продължават и ще зависи от това дали Съветът за сигурност ще преодолее разделението си във връзка с 19-месечния конфликт.

"Ние сме готови да предприемем действия, ако се наложи, и мандатът е одобрен", заяви Ладсу в отговор на въпрос за съобщенията, че се подготвят мироопазващи сили. През уикенда специалният пратеник на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими призова президента Башар ал-Асад да спазва примирие по време на мюсюлмански празник тази седмица. Но няма признаци за успокоение на боевете.

Ландсу заяви, че съобщенията в медиите за мироопозващи сили от 3000 души в Сирия са "напълно теоретични". Те трябва да бъдат одобрени от 15-членния Съвет за сигурност, който е блокиран по въпроса за Сирия от началото на конфликта. Русия и Китай наложиха вето на три резолюции, които можеха да доведат до заплаха от санкции срещу режима на Асад.

"Точно сега фокусът наистина е върху усилията на Лахдар Брахими да постигне примирие, независимо дали временно или по-трайно. Бих потвърдил, че ние, разбира се, мислим много за това какво би се случило, ако и когато се постигне политическо решение или поне примирие", заяви Ладсу.

Редактор: Десислава Ушатова

Сирийската война заплашва и Ливан

Напрежението в Близкия изток се покачи вчера, след като ливански войници използваха куршуми, за да разпръснат стотици разбунтували се о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com