Русия готова на сделка за "Белене"

9359
Русия готова на сделка за "Белене"

Руската корпорация "Росатом" е открита за преговори с България по дълга за спрения проект АЕЦ "Белене", въпреки подадения иск за 1 млрд. евро. Стига да има желание за преговори от българска страна, договорка може да има. Това съобщи в интервю за БНТ Сергей Новиков, говорител на президента на корпорацията, която обединява цялата атомна индустрия на Русия, предаде Стандарт нюз.

Екип на телевизията бе допуснат да заснеме част от готовото оборудване за "Белене", за което НЕК има да плаща на "Атомстройекспорт". Парогенераторите - важна част от двата атомни блока за „Белене", се произвеждат в машиностроителния завод „Орджоникидзе" в Подолск край Москва. Това е едно от най-големите руски предприятия за енергийно оборудване.

Към сегашния момент по договор с „Атомстройекспорт" сме произвели вече четири парогенератора за втори блок  в "Белене". Те се намират в пълна готовност. В производство са още 4 за първи блок. Срокът за произвеждането на първите два парогенератора е първото тримесечие на 2013 г. , а другите два - във второто тримесечие, обясни Андрей Давидов, изпълнителен директор на ЗИО Подолск.

Заради липсата на плащания по оборудването за "Белене" са блокирани около една четвърт от оборотните средства на завода. Всеки от парогенераторите струва по около 20 млн. долара и сметката се трупа на България. Подобен е и случаят с реакторите, които се произвеждат в Ижорските заводи в Петербург. Първият е готов, а вторият е на финална фаза.

НЕК не е прекратила официално договорите

Още трима от НЕК наказани заради АЕЦ "Белене"

Още трима служители на НЕК ще бъдат наказани заради скандала с писмото за АЕЦ"Белене", предаде Стандарт нюз. Миналата седмица шефът на...

Въпреки че българското правителство спря проекта "Белене" още през март, производството на оборудването не е стопирано, защото от НЕК не е постъпвал официален документ за прекратяване на съществуващите договори. В същото време в "Атомстройекспорт" казват, че не са получили и стотинка от България още от началото на 2011 година.

Ние сме задължени да произведем това изделие, българската страна е задължена да го плати. И както казах, процедура за официално оформяне на прекратяване на производството няма, заяви Генадий Тепкян, вицепрезидент на „Атомстройекспорт".

Заради задълженията на НЕК на 10 септември „Росатом" подаде иск за 1 млрд. eврo в Арбитражния съд в Париж. От юридически съображения преди делото от корпорацията отказват да коментират конкретните цифри по дълга, но смятат, че възможност за договаряне извън съда има.

Съдът още не се е състоял, затова работните групи имат всички шансове да се договорят преди съда. Това са процеси, които не противоречат един на друг. Ние сме открити за преговори. Само от българската страна да има такава готовност, каза говорителят на "Росатом" Сергей Новиков.

Според осведомени източници, ако се стигне до решение по дълга, възможно е „Росатом" да коригира стойността на иска. А докато траят споровете, в завода в Подолск скъпото оборудване залежава.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика