ООН иска въвеждането на данък за милиардерите

5841
ООН иска въвеждането на данък за милиардерите

ООН призова за въвеждането на данък за милионерите, който ще осигурява над 400 милиарда долара на година за бедните страни, предаде БГНЕС.

Налагането на ежегоден данък за супер богатите е една от серията мерки, включително данък върху въглеродните емисии, валутния обмен или финансовите трансакции, предложени в нов доклад, който обвинява богатите държави, че не изпълняват обещанията си да засилят помощта за бедните.

В ежегодното Световно икономическо и социално изследване на ООН се казва още, че е от съществено значение да се намерят нови начини за подпомагане на най-бедните държави в света, тъй като обещаните парични потоци не са факт.

В доклада се посочва, че хората в света с богатство поне 1 милиард долара е нараснал до 1226 през 2012 г. Сред тях са 425 милиардери в САЩ, 315 в Азиатско-Тихоокеанския регион, 310 в Европа, 90 в Северна и Южна Америка и 86 в Африка и Близкия Изток. Заедно те притежават 4,6 трилиона долара или средно 3,75 милиарда долара на човек, се казва в доклада.

ООН изчислява, че един процент данък върху богатството им ще осигури 46 милиарда долара през 2012 г. "Средностатистическият" милиардер ще притежава 3,7 милиарда долара след плащането на данъка. Ако милиардерът харчи по 1000 долара на ден, ще са му необходими над 10 000 години, за да изхарчи цялото си богатство", се посочва в доклада.

В него се отбелязва, че богатството на милиардерите е нараствало средно с 4% на годишна основа в двете десетилетия преди финансовата криза 2008-2009 г. "Ако процентът на растеж се върне без данък богатство, състоянието на средния милиардер ще се удвои за по-малко от 18 години", пишат авторите на доклада.

Редактор: Яна Баярова

ООН с инструкции за среща с извънземни

Организацията на Обединените нации е разработила инструкции при първи контакт с извънземни. Това заяви руският космонавт Генадий ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com