Париж и Лондон искат разследване на химическото оръжие в Сирия

5900
Париж и Лондон искат разследване на химическото оръжие в Сирия

Франция и Великобритания поискаха от ООН да бъде проведено разследване на всички твърдения за използване на химическо оръжие в Сирия, а не само на инцидента от 19 март в Алепо, съобщава РИА Новости.

Генералният секретар на организацията Бан Ки-Мун е поискал от Париж и Лондон допълнителна информация за описаните от тях инциденти.

Израел потвърди - в Сирия е било използвано химическо оръжие

Сирийската опозиция или режимът в Дамаск са използвали химическо оръжие. Това съобщи израелският министър по въпросите на разузнаването...

„Той е дълбоко обезпокоен относно всички твърдения за използване на химическо оръжие в Сирия. Генералният секретар заяви, че всички твърдения за използване на химическо оръжие в тази страна ще бъдат старателно разследвани”, заявява говорителят на Бан Ки-Мун, Мартин Несирски.

Русия е предложила на ООН да се включи в работата на комисията, която трябва да установи дали твърденията, че в Сирия е било използвано химическо оръжие, отговорят на истината.

Посланикът на Русия в ООН Виталий Чуркин приветства решението на генералния секретар Бан Ки-мун да се разследва инцидента в сирийската провинция Алепо. Властите в Дамаск твърдят, че на 19 март опозицията в Алепо е използвала химическо оръжие, като при атаката са загинали над 25 души, а други 110 са били ранени.

Представителите на сирийската опозиция категорично отхвърлиха обвиненията.

Сирия: Опозицията използва химическо оръжие

Сирийските власти обвиниха бунтовниците, че са използвали химическо оръжие. В резултат на това са загинали 15 души, съобщава РИА "Нов...

Вчера ООН съобщи, че ще проведе разследване за използването на химически оръжия в Сирия в отговор на молба на Дамаск, предаде АФП, позовавайки се на изявление на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун.

„Реших ООН да проведе разследване за евентуалното използване на химически оръжия в Сирия”, заяви Бан Ки-мун. Той уточни, че разследването, което ще започне възможно най-скоро, ще се съсредоточи върху конкретни инциденти, за които ООН е уведомена от сирийското правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com