Сирия: Опозицията използва химическо оръжие

5487
Сирия: Опозицията използва химическо оръжие

Сирийските власти обвиниха бунтовниците, че са използвали химическо оръжие. В резултат на това са загинали 15 души, съобщава РИА "Новости", която се позовава на сирийска държавна медия, предаде БГНЕС.

Сирийската държавна новинарска агенция САНА обвини противниците на режима на президента Башар Асад, че са използвали химическо оръжие при атака в северната провинция Алепо. „Терористи изстреляха ракета с химически вещества в района на Хан ал Асал в Алепо. По първоначални данни убити са около 15 души, повечето цивилни”, твърди САНА.

Конфликтът в Сирия започна преди две години. Опозицията настоява за оставката на президента Башар ал Асад. До момента кървавата гражданска война е отнела живота на 70-90 хиляди души, а стотици хиляди бяха принудени да напуснат страната и да потърсят убежище в съседни държави.

По време на управлението на фамилията Асад /започнало през 1965/ в Сирия беше създадена мощна военна и полицейска машина. Страната разполага с големи запаси химическо оръжие, което предизвиква загриженост на Запад.

САЩ съгласни Европа да въоръжава сирийските бунтовници

САЩ няма да се противопоставят на решението на някои европейски държави, които искат да снабдят с оръжие силите на сирийската опозиция,...

В същото време Националният съвет – основното сирийско опозиционно обединение – избра Хасан Хито за премиер на частите от територията на Сирия, които се контролират от бунтовниците, предаде АФП.

„Хасан Хито получи 35 от общо 48 гласа”, съобщи членът на коалицията Хишам Маруа пред журналисти в Истанбул, където се проведе заседанието.

Гласуването се проведе след 14-часови консултации при закрити врата. Членовете на коалицията определят Хито като консенсусен кандидат, който удовлетворява както ислямистката, така и либералната фракция в сирийската опозиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com