Племенницата на Фидел Кастро взе американска виза

7880
Племенницата на Фидел Кастро взе американска виза

Дъщерята на кубинския лидер Раул Кастро, на когото брат му Фидел предаде властта преди време, получи американска входна виза, предаде БГНЕС.

Визата е била издадена на Мариела Кастро при влизането й в САЩ. Така тя вече може да замине за конференцията на Асоциацията на латиноамериканските изследователи в Сан Франциско. Визата на Мариела разгневи доста конгресмени, които написаха отворено писмо на държавния секретар Хилари Клинтън, в което се критикува "ужасното решение на правителството, позволило агент на режима в Куба да влезе в САЩ". По мнението на сенатора-демократ от Ню Джърси Робърт Менендес, който е от кубински произход, на защитници на режима като Мариела Кастро не трябва да се дава възможност да упражняват своята "извратена риторика".

Не всички американци обаче разсъждават така. "Тя е ярък защитник на правата на човека. Не че е враг на режима, но си позволява открито да критикува дискриминационните действия на властите в Хавана", заявява Филип Бренър, професор в Американския университет и експерт по Куба. Мариела Кастро е известна в родината си като активист и защитник на правата на сексуалните малцинства и се обявява за легализация на еднополовите бракове. 51-годишната Кастро е и директор на Националния център за сексуално образование в Хавана.

На конференцията в Сан Франциско бяха поканени общо 80 кубински граждани. На 41 от тях бе издадена американска входна виза, а на 11 такава бе отказана. Следващата седмица ще бъде решено дали да бъдат издадени визи на останалите 25, повечето от които кубински учени.

Редактор: Ая Косарова

Фидел критикува Обама заради Бин Ладен

Кубински лидер Фидел Кастро остро разкритикува президента на САЩ Барак Обама заради ликвидирането на Осам Бин Ладен, предаде БГНЕС. Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com