Победители и победени на изборите в Бавария

7602
Победители и победени на изборите в Бавария

Провалът на Свободната демократическа партия на изборите за местен парламент в Бавария показа, че в последната седмица преди общонационалните избори всичко ще се сведе до въпроса дали избирателите искат продължение на черно-жълтата коалиция. На помощ от страна на Ангела Меркел либералите не могат да се надяват.

Баварските избори за Ландтаг признаха ясен победител. И той се нарича Хорст Зеехофер. Това, че той успя да постигне еднопартийно правителство в провинцията за своя Християнсоциален съюз (ХСС), е един брилянтен успех, който Зеехофер постигна с много постоянство, кротост и добра доза популизъм. Разбира се, на националната сцена, той ще настъпи като валяк. Но нека бъдем честни - това нещо ново ли е?

От друга страна тези избори откроиха и ясен губещ - Свободната демократическа партия (СвДП). От пет години либералите не успяват да преминат петпроцентната граница в Бавария. Жалко. Една седмица преди изборите започва борбата за политическо оцеляване на Филип Рьослер и неговия кръг. За пореден път.

В последните дни преди изборите ще видим голям политически театър. Партията на Рьослер като един удавник ще клокочи и ще призовава за помощ по-добродушните консервативни избиратели. Тя ще опита да се домогне до онези гласове, които поддръжниците на други партии ще дадат за нея от чисто тактически съображения.

От друга страна, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се възползва от своя шанс и ще превърне СвДП в свой основен противник. Като за избори, Пеер Щайнбрюк и Зигмар Габриел (лидер на ГСДП) ще запеят песента за „Студените лапи на капитализма”.

А изборната битка се изчерпва с един-единствен въпрос - искат ли германците да бъдат управлявани още четири години от черно-жълтата коалиция - да или не?

Сегашният сценарий можеше да се предвиди, откакто стана ясно, че изборите в Бавария ще се проведат една седмица преди изборите за Бундестаг. СвДП вече изчислиха веднъж, че нещата им ще тръгнат добре с черно-жълтите - благодарение на гласовете, които се вляха за тях от Съюза, и благодарение на един силен канцлер в лицето на Ангела Меркел.

Но тук се крият и опасности. Много от консервативните избиратели ще си зададат въпроса какво действително е свършила СвДП през последните четири години в парламента. Ето я горчивата истина - Свободната демократическа партия е най-голямата слабост на тази коалиция. Сега партията изглежда измършавяла и непрецизна- по отношение на програмата и състава си.

СвДП има още една седмица да обясни за какво може да послужи всъщност. На помощ от канцлера Меркел либералите не могат да се надяват. Съвсем разумно, сега тя мисли само за себе си. Ако СвДП не съумее да обърне нещата, тенденцията за парламентарните изборите след изминалата баварска вечер става ясна. Тя сочи към широка коалиция. Затова заложната къща на Меркел продължава да бъде затворена за проблемните свободни демократи.

Шпигел

Меркел издигна мюсюлманка за кандидат-депутат

За първи път Християндемократическата партия на Ангела Меркел издига като кандидат-депутат за Бундестага представител, изповядващ ислям...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com