Португалското правителство се опитва да оцелее

4236
Португалското правителство се опитва да оцелее

Днес португалското правителство изглеждаше в застой след оставката на двама ключови министри, с което Португалия потъна в политическа криза и предизвика безпокойството на инвеститорите и на европейските си партньори, които се опасяват от провал на политиката на икономии.

„Това деликатно положение изисква голямо чувство на отговорност от страна на всички политически партии и всички техни лидери. Ситуацията трябва да бъде изяснена възможно най-бързо”, каза в свое изявление председателят на ЕК, Жозе Мануел Барозу, който призова към „чувство на отговорност”, за да не бъдат пропилени усилията, които е положила досега Португалия в рамките на продължаващата вече две години рестриктивна програма.

В същото време, лидерът на еврогрупата Йерун Диселблум призова страната „да поеме своята отговорност”, а германското правителство изрази увереност, че Португалия ще продължи с реформите.

Първото последствие от политическата криза бе увеличаването на лихвения процент по 10-годишните облигации на страната до над 8%, което се случва за първи път от ноември 2012 година, докато фондовата борса в Лисабон се срина с над 6% малко след отварянето си и повлече след себе си и други европейски пазари.

Въпреки всичко, премиерът Педро Пасуш Коелю произнесе тържествена реч към нацията, в която потвърди, че няма да подаде оставка. Той опита да си придаде вид, че всичко е нормално, и както бе планирано замина за Берлин, за да участва в конференция, посветена на младежката безработица.

След оставката на финансовия министър Витор Гаспар в понеделник, във вторник вратата затръшна и външният министър Пауло Порташ, който се аргументира с „неразбирателството” си с премиера.

Премиерът Коелю пък изрази изненада от решението и отказа да приеме оставката на Порташ, лидер на малката консервативна партия CDS-PP, която е коалиционен партньор на Социалдемократическата партия в дясноцентристката коалиция на власт от 2011 година. Премиерът увери, че ще се опита да преодолее кризата със CDS-PP, за да запаси политическата стабилност на страната.

Анализаторите обаче се съмняват двете партии да успеят отново да постигнат съгласие, особено след като още двама министри на консервативната партия – тези на земеделието и на социалната политика, се очаква да подадат оставка.

Повечето от наблюдателите смятат, че кризата е знак за края на коалицията, която даваше на правителството удобно парламентарно мнозинство, за да прилага рестриктивните мерки, които бяха изисквани от Португалия през последните две години в замяна на международната помощ от 78 милиарда евро.

„Най-вероятният сценарий е този за предсрочни избори”, заяви финансовият анализатор Паула Гонсалвеш.

В този контекст на политическа криза, която може да доведе до разпускане на парламента, утре президентът Анибал Каваку Силва ще се срещне с премиера и с представители на политическите партии в парламента.

В сряда държавният глава, който има правомощията да свика предсрочни парламентарни избори, предвиди и среща с Антонио Жозе Сегуро, лидер на социалистическата партия, която е основна опозиционна партия и пледира именно за такава развръзка. Комунистическата партия пък призова португалците да излязат в центъра на Лисабон, за да поискат предсрочни избори, докато се провежда тази среща.

От икономическа и финансова гледна точка последствията от кризата изглеждат също толкова обезпокоителни. Някои хора вече говорят за това, че Португалия може да поиска втори спасителен план и да последва съдбата на Гърция.

„Вероятността за втори спасителен план се увеличава”, признава Гонсалвеш. На 15 юли тройката кредитори трябва да започне нова мисия за оценка на реформите в Португалия, от която ще зависи отпускането на новия транш от международната помощ.

Въпреки това много коментатори изразяват увереност относно отражението на кризата поне в краткосрочен план, като припомнят, че нуждите на страната от финансиране са осигурени до края на годината.

АФП

Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино

По-голяма част от плантациите с корков дъб се намират в Португалия, която е и основният износител на този материал в света. В Испания с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com