Предсрочни избори в Каталония - на 25 ноември

4898
Предсрочни избори в Каталония - на 25 ноември

Премиерът на Каталония Артур Мас обяви, че свиква предсрочни избори на 25 ноември.

Решението за избори преди изтичането на мандата на Мас идва на фона на засилващите се призиви за независимост на най-богатия регион на Испания. До това се стигна, след като централното правителство на Мариано Рахой отказа да сключи фискален пакт, който би позволил на Каталония да заделя част от собствените си приходи, пише вестник „Ел Паис”.

На каталонците им омръзна да бъдат испанци

Днес трябва да се състои среща на премиера на Каталония Артур Мас с министър-председателя на Испания Мариано Рахой, на която на Мадрид...

Мас искаше нов план за финансиране, който да помогне на региона да получи повече средства от централното правителство. Каталонците от дълго време се оплакват, че събират най-много данъци, но в същото време получават много малко от тези средства.

По време на срещата премиерът на Испания Мариано Рахой се е съгласил да преразгледа системата за финансиране на Каталония, но е отказал да бъде сключен фискален пакт, подобен на тези със Страната на баските и Навара.

Евентуална победа на дясноцентристката националистка формация на Мас би му дала мандат да иска по-голям контрол над политиката на региона.

В конституцията на Испания няма текст, който да позволява отделянето на регион. Опозиционната Социалистическа партия предложи конституционни поправки, които биха въведели федерална система, подобна на тази в Германия.

Мадрид се опасява от нестабилност заради сепаратизма на Каталония

Испанското правителство днес предупреди за „огромната нестабилност”, която пораждат сепаратистките настроения в Каталония н...

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com