На каталонците им омръзна да бъдат испанци

7620
На каталонците им омръзна да бъдат испанци

Днес трябва да се състои среща на премиера на Каталония Артур Мас с министър-председателя на Испания Мариано Рахой, на която на Мадрид практически ще му бъде поставен ултиматум. Ако не предостави на Барселона възможността самостоятелно да определя нивото на данъчните отчисления в държавната хазна, Каталония ще предприеме стъпки за пълна независимост. Експерти предупреждават, че заплахата от разпадането на Испания – поне на три части, днес е по-реална от всякога.

Сепаратистките настроения винаги са били характерни за Каталония – един от най-развитите и богати региони на Испания. Но ако по времето на диктатурата на Франсиско Франко основната причина за недоволство беше политиката на Мадрид, то сега на преден план е икономиката. Впрочем, основният лозунг остава без промяна: „Каталония не е Испания”.

Каталония е автономна област в Испания с население от 7,5 милиона души. БВП на автономията през 2011 година е бил 200 милиарда евро – една пета от БВП на Испания и по-висок от този на Португалия. Основните отрасли на икономиката са химическата и хранителната промишленост, енергетиката и туризмът.

Каталонците са недоволни от това, че не могат самостоятелно да определят нивото на данъчните отчисления в бюджета на Испания. Ежегодно Каталония като регион-донор дава в държавната хазна около 12-16 милиарда евро повече, отколкото получава. И въпреки че местното правителство е принудено да помага на Андалусия и на други изоставащи области, самите жители на Каталония трябва да затягат коланите. В разгара на икономическата криза те вече възприемат това много болезнено.

Каталонците вече казаха своето „не” на ситуацията на 11 септември – официалния празник на автономията. По данни на полицията в протестната акция по улиците на Барселона са взели участие около 1,5 милиона души. Демонстрантите носеха флагове на движението за независимост на региона, както и плакати с надписа: „Каталония – новата държава в Европа”. „Испанците мразят каталонците и вече 300 години ни потискат и ограбват. Ние искаме да живеем свободни, а не да бъдем роби”, заяви една от участничките в демонстрацията.

Регионалният премиер Артур Мас не взе участие в акцията, но я подкрепи. „Моето сърце е с вас”, каза политикът на каталонците. Според Мас Каталония и Испания са се уморили една от друга, подобно на Южна и Северна Европа.

Очаква се Артур Мас да поиска от Мариано Рахой да сключат споразумение за привилегировани икономически отношения, предоставящи на Каталония данъчна самостоятелност. В случай на отказ в региона ще се проведат предсрочни избори, които фактически ще бъдат референдум за отделяне.

В Мадрид са уверени, че думите на каталонеца са само политическа игра с настроенията на избирателите. „По време на криза и в Каталония, и в Квебек, и в Шотландия има ръст на националистическите настроения”, казва източник от испанското правителство. Според него „дори самият Артур Мас разбира, че създаването на независима държава е нещо много отдалечено в бъдещето, тъй като мнозинството от каталонците са против отделянето”.

Рафаел Манюеко от вестник „А Бе Се” е уверен, че каталонското общество е разделено поравно – поддръжниците на независимостта са точно толкова, колкото и противниците. „Каталония сериозно върви по пътя на отделянето, което ще означава разпадане на Испания, тъй като след това своята независимост ще обявят и баските”, казва Манюеко.

Сепаратистките настроения неизбежно ще се усилят и в другите региони, например в Галисия. В края на миналата седмица полицията арестува четирима сепаратисти от групировката „Галисийска съпротива”, която до момента е малко известна извън пределите на Испания. Най-реалната заплаха за отделяне от Мадрид е по отношение на Каталония и Страната на баските. Но не е сигурно, че подобна стъпка ще подобри нивото на живот на техните жители.

„За бизнесмените от Каталония получаването на суверенитет ще създаде множество проблеми. Едно е когато представляваш Испания, а съвсем друго, когато става дума за някаква нова държава”, посочва журналистът от „Ел Периодико” Дмитрий Поликарпов. Според него получаването на независимост ще има повече плюсове, отколкото минуси единство за радикалите, които ще изградят на тази основа своята политическа кариера.

Коммерсант

Хуан Карлос зове испанците за обединение

Испанският крал Хуан Карлос І призова испанците към обединение в трудните времена, които страната преживява."Не съм първият и естествен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com